Vesti

PROMOCIJA MONOGRAFIJE MILANKE BERBEROVIĆ "UMETNOST SCENSKOG KOSTIMA" 25.09. NA VELIKOJ SCENI

22 septembar 2015

Promocija monografije Milanke Berberović „Umetnost scenskog kostima“, koju je objavio Fakultet primenjene umetnosti u Beogradu, biće održana u petak 25. septembra u 19 časova na Velikoj sceni.
Program će voditi glumica Narodnog pozorišta (NP) u Beogradu Dejana Miladinović, a o monografiji i autorki govoriće istoričar umetnosti Dijana Milašinović i likovni kritičar Vesna Todorović.
U umetničkom delu promocije, koju će pratiti izložba skica i kostima Milanke Berberović, učestvovaće prvaci Opere NP Nataša Jović Trivić, Sanja Kerkez, Ivan Tomašev, Miodrag D. Jovanović, Jasmina Trumbetaš Petrović, Ana Rupčić i Janko Sinadinović, član Baleta NP Miloš Marijan, solistkinja Baleta NP Milica Jević Drndarević, prvakinja Drame NP Nada Blam i gostujući glumci Ljiljana Đurić i Vuk Saletović.
Režija je poverena Ivani Dragutinović Maričić, scenografiju će uraditi Miraš Vuksanović i Jasna Saramandić, dok će za video materijal biti zadužen Petar Antonović.
Milanka Berberović diplomirala je Scenski kostim 1977. godine na Akademiji primenjenih umetnosti u Beogradu.
Do sada je imala 155 realizovanih kostimografija, priredila je 15 samostalnih izložbi scenskog kostima, a učestvovala je i na 145 kolektivnih izložbi – Majski salon, Oktobarski salon, Praški kvadrijenale…
Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja, uključujući i Nagradu za životno delo.
Od 2009. godine je profesor emeritus Univerziteta umetnosti u Beogradu.
M.B.