Vesti

U MUZEJU NP ODRŽANA PROMOCIJA KOLEKTIVNE MONOGRAFIJE "MNOGOSTRUKA UMETNIČKA DELATNOST PREDRAGA MILOŠEVIĆA (1904-1988)"

28 mart 2016

Promocija kolektivne monografije "Mnogostruka umetnička delatnost Predraga Miloševića (1904-1988)", koju su zajednički objavili Muzikološko društvo Srbije i Katedra za muzikologiju Fakulteta muzičke umetnosti, održana je u ponedeljak 28. marta u Muzeju Narodnog pozorišta u Beogradu.
O izdanju su govorile muzikološkinje Marija Masnikosa i Jelena Mihajlović Marković, autorke radova Nadežda Mosusova i Branka Radović, kao i Tijana Popović Mlađenović koja je inicirala ovaj značajan projekat.
U koncertnom delu promocije, pijanistkinja Vesna Kršić izvela je Sonatinu za klavir Predraga Miloševića.
Milošević (Knjaževac, 4. februar 1904 — Beograd, 4. januar 1988) je bio kompozitor, dirigent, pijanista, pedagog i muzički pisac.
Kao jedan od studenata koji su svoje visoko-školsko obrazovanje stekli u Pragu, Milošević je dao značajan doprinos utemeljivanju muzičkog profesionalizma u Srbiji.
Godine 1922-24. nastavlja studije u Minhenu, a potom, diplomira kompoziciju 1926. godine, na Državnom konzervatorijumu u Pragu, klavir 1928. godine, a dirigovanje 1931. godine.
Njegove obimne studije, zaokružuje Majstorska škola kompozicije, 1930. godine.
Od 1932-1941. godine bio je dirigent Prvog Beogradskog pevačkog društva, a paralelno sa tim, dirigent Opere Narodnog pozorišta, i profesor klavira u Muzičkoj školi, koju će kasnije voditi kao direktor.
Za docenta teoretskih predmeta, na Muzičkoj akademiji, izabran je 1938. godine, kasnije za redovnog profesora kompozicije i dirigovanja, a od 1960-1967. godine, za dekana ove ustanove.
Njegov opus čine: Simfonijeta, Gudački kvartet, Sonatina i mala svita za klavir, više horova i solo pesama, kao i muzika za pozorišne komade.
Ova dela karakteriše objektivan odnos prema muzičkoj materiji, jasnoća i preglednost oblika i fakture.
M.B.