Vesti

SOLISTA BALETA JOVAN VESELINOVIĆ DOBITNIK NAGRADE "TERPSIHORA", URUČENjE 29.04.

15 april 2013

Solista Baleta Narodnog pozorišta u Beogradu Jovan Veselinović ovogodišnji je dobitnik Nagrade "Terpsihora".

Odluku o laureatu za 2013. godinu, doneo je petočlani žiri u kojem su bili prvakinja baleta Narodnog pozorišta Ana Pavlović, baletski kritičar i teatrolog Milica Zajcev, glumica Tanja Bošković, scenograf i kostimograf Miodrag Tabački i dirigent Đorđe Pavlović.
Nagrada će biti uručena u ponedeljak 29. aprila u 12 časova u Muzeju Narodnog pozorišta u Beogradu.
U saopštenju je navedeno da je Jovan Veselinović svojim doprinosom na matičnoj sceni dao nezaobilazan doprinos klasičnom baletu i savremenoj igri, ne samo u tekućoj sezoni već u kompletnom igračkom stažu.
Prema mišljenju žirija, Veselinović je svojim interpretacijama na visokom tehničkom nivou interpretirao naslovne uloge repertoara baleta Narodnog pozoršta, a isto tako ostvario je i gostovanja na scenama u Novom Sadu i Skoplju.
Nagrada "Terpsihora" dodeljuje se baletskim umetnicima za ostvarene uloge iz repertoara Narodnog pozorišta u Beogradu ili drugih pozorišta, odigrane na matičnoj sceni ili na gostovanju drugih scena, u toku jedne pozorišne sezone, koje su se izdvojile po tehničkom i umetničkom kvalitetu.
Nagrada je ustanovljena je 2011. godine na inicijativu predsednika i članova Profesionalnog Udruženja Baleta Srbije.
Nagrada se sastoji od plakete Udruženja profesionalnih baletskih igrača, koreografa i baletskih pedagoga Srbije, medaljona koji je izradila mlada umetnica Tamara Mladenović i novčanog dela.
Nagrada nosi ime Terpsihora po muzi iz grčke mitologije koja je bila zaštitnica plesa i muzike.
M.B.

Biografiju Jovana Veselinovića možete pogledati OVDE