Vesti

Solista Baleta Narodnog pozorišta u Beogradu Igor Pastor dobitnik Nagrade „Terpsihora“

20 april 2020

Solista Baleta Narodnog pozorišta u Beogradu Igor Pastor, dobitnik je Nagrade „Terpsihora“ koju svake godine povodom Svetskog dana igre dodeljuje Udruženje profesionalnih baletskih igrača, koreografa i baletskih pedagoga Srbije.

Odluku o ovogodišnjem laureatu doneo je tročlani žiri kojim je predsedavala dr Vera Obradović, redovni prof. Fakulteta umetnosti u Kosovskoj Mitrovici i koreografkinja, a članovi su bili mr Nela Antonović, koreografkinja, osnivač i direktorka Mimart teatra i Milan Rus, prvak Baleta Narodnog pozorišta u Beogradu.

Istoimeni žiri dodelio je Specijalnu pohvalu igraču Vladimiru Čubrilu, asistentu na Institutu za umetničku igru i studentu druge godine master studija Umetnička igra.

Pastor je rođen 1990. godine u Novom Sadu. Po završetku srednje Baletske škole u Novom Sadu 2009. godine angažovan u Srpskom narodnom pozorištu. Iste godine dobija angažman u Narodnom pozorištu u Sarajevu. 

Balet Narodnog pozorišta u Beogradu ga angažuje 2010. godine,  a 2015. godine dobija status prvog soliste.

Kao igrač interpretira celokupni repertoar od klasičnog, neoklasičnog do savremenog baleta, a najpozantije uloge u kojima je pokazao i razvio visoke standarde klasičnog baleta su Princ Zigfrid u Labudovom jezeru, Bazil u Don Kihotu (V.Vasiljev), Franc u Kopeliji (Lj.Dobrijević), Dezire u Uspavanoj lepotici (V.Logunov), Krcko Oraščić (K.Kostjukov) i Petar Pan (B.Stajvel) u istoimenim baletima kao i brojne solsitičke uloge u predstavama poput Oni (M.Makarević), Bajadera (G.Komleva), Interval (Z.Marković), Viva la vida (A.Ilić), Napoli (B.Stajvel), Šampanjac i jagode (R.Hribar i G.Luštek)…

U saopštenju Udruženja profesionalnih baletskih igrača, koreografa i baletskih pedagoga Srbije, navodi se da su Nagradu Terpsihora i Specijalnu pohvalu, prestižno priznanje koje se dodeljuje na godišnjem nivou umetnicima ili institucijama kulture u oblasti umetničke igre, pre devet godina ustanovilo to Udruženje, na inicijativu prof. Aleksandra Ilića.

„U 2020. godini, ovim priznanjima podsećamo se značajnih rezultata koja su ostvarena tokom sezone, nažalost naglo prekinute pandemijom koja je sve, pa i umetnike, zaustavila u koraku na neko vreme. Međutim, nesporno je da su u plesnoj umetnosti naših prostora ostvareni rezultati, koje treba istaći, pohvaliti i nagraditi. Dok su naši igrači naglo izmešteni iz pozorišnih i baletskih sala, dok vežbaju u vlastitim domovima, u malim i nedovoljno prostranim prostorima za igru, aktuelna situacija nam privremeno odlaže samo dan dodeljivanja nagrade i pohvale Terpsihora uživo, ali ne i kontinuitet tih priznanja. Nagrada i Specijalna pohvala dodeljuje se u 2020. godini, deveti put po redu, povodom Svetskog dana igre, internacionalnog praznika koji slavi čitav svet, a koji je ustanovio Međunarodni savet za igru – CID UNESKO", piše u saopštenju.

Iz Udruženja ističu da će oba priznanja, koja se dodeljuju uz podršku Ministarstva kulture i informisanja i Instituta za umetničku igru, biti uručena na sceni Narodnog pozorišta, posle ukidanja vanrednog stanja.
M.B.