Vesti

Solisti Baleta Narodnog pozorišta u Beogradu Milanu Rusu uručena Nagrada „Terpsihora“

24 april 2019

Nagrada „Terpsihora“, koju svake godine povodom Svetskog dana igre dodeljuje Udruženje profesionalnih baletskih igrača, koreografa i baletskih pedagoga Srbije, uručena je 25. aprila solisti Baleta Narodnog pozorišta u Beogradu Milanu Rusu.

Na svečanosti održanoj u Muzeju Narodnog pozorišta, Rus je priznanje primio iz ruku predsednice žirija, stručne saradnice u kulturi, Ivane Milovanović.

Žiri, u kojem su bile i prvakinja Baleta Narodnog pozorišta u Beogradu i profesorka na Institutu za umetničku igru Bojana Žegarac i osnivač i direktorka Dah teatra i pozorišna rediteljka Dijana Milošević, odluku je doneo jednoglasno.

„Od Baletske škole u Novom Sadu, preko baletskog ansambla Srpskog narodnog pozorišta, gde posle niza solističkih uloga stiče zvanje drugog soliste, do Baleta Narodnog pozorišta u Beogradu, koji ga angažuje kao stalnog člana 2003. godine, u kome kao baletski igrač interpretira celokupan repertoar, od klasičnog i neoklasičnog do savremenog plesnog stila, zbog čega ubrzo postaje prvi solista, uz angažmane i u ostalim pozorištima koja povremeno neguju plesni repertoar, sarađujući tokom bogate karijere sa brojnim uglednim domaćim i međunarodnim koreografima različitog senzibiliteta, Milan Rus je prešao put profesionalnog baletskog umetnika vrednog našeg poštovanja“, navedeno je u obrazloženju žirija, koji je ovom prilikom izdojio samo jedan deo njegovog umetničkog opusa kao profesionalnog baletskog igrača.

„Bio je naš Salijeri u baletu Wofgang Amade, Mladić u La Capineri,, Pevač u kultnom baletu Ko to tamo peva, Vrač u Posvećenju proleća, Arman u Dami s kamelijama, La Mol u Kraljici Margo, naš Orfej u baletu Orfej u podzemlju… Bio je još toliko toga u koreografijama koje su ga formirale kao igrača i bitno uticale na njega i na njegov scenski izraz“, istakao je stručni žiri i ocenio da je Rus, u svakoj ulozi koja mu je bila poverena, plenio sopstvenom harizmom, upečatljivom scenskom pojavom i izvođačkom tehnikom visokog nivoa.

“Na poseban, lični način ostvarivao je solističke uloge koje se pamte, ali se mora posebno istaći njegov visoki angažman u duetnoj igri, čiju zahtevnost je uvek razumeo. U duetima je uvek bio pouzdan i posvećen partner svojim koleginicama balerinama, koje su se u njegovim rukama uvek osećale sigurno i podržano. Milan Rus je poseban i neponovljiv baletski umetnik. Nagrada Terpsihora je možda i najbolji način da mu se zahvalimo za sve što je kao baletski umetnik učinio na pozornici i da istaknemo sa poštovanjem njegov veliki doprinos srpskoj autentičnoj baletskoj umetnosti“.

Nagradu je pre osam godina ustanovilo Udruženje profesionalnih baletskih igrača, koreografa i baletskih pedagoga Srbije na inicijativu predsednika Aleksandra Ilića uz materijalnu pomoć Ministarstva kulture i informisanja Srbije.
M.B.