Vesti

Nagrada „Terpsihora“ uručena prvakinji Baleta Narodnog pozorišta Bojani Žegarac Knežević

26 april 2018

Nagrada „Terpsihora“, koju svake godine povodom Svetskog dana igre dodeljuje Udruženje profesionalnih baletskih igrača, koreografa i baletskih pedagoga Srbije, uručena je 26. aprila prvakinji Baleta Narodnog pozorišta u Beogradu Bojani Žegarac Knežević.

Na svečanosti održanoj u Muzeju Narodnog pozorišta, priznanje je primila iz ruku članice žirija - baletske umetnice i pedagoga klasičnog baleta Milice Bezmarević.

Odluka o ovogodišnjem laureatu jednoglasno je doneo tročlani stručni žiri u kojem su bile i baletska umetnica i pedagog klasičnog baleta Lidija Pavlović Rakočević i pedagog klasičnog baleta Iva Bojović Petković.

U obrazloženju koje je pročitao voditelj programa  - reditelj Aleksandar Nikolić, ocenjeno je, između ostalog,, da je Bojana Žegarac Knežević kao Nikija u baletu „Bajadera“ Ludviga Minkusa, zračila osećajnošću, a lik izvajala toplinom, strastvenošću i besprekornom tehnikom, dočaravći burnim emocijama izneverenu ljubav.

Nagradu je pre sedam godina ustanovilo Udruženje profesionalnih baletskih igrača, koreografa i baletskih pedagoga Srbije na inicijativu predsednika Aleksandra Ilića uz materijalnu pomoć Ministarstva kulture i informisanja Srbije.
M.B.