Vesti

Prvakinji Drame Narodnog pozorišta Nadi Šargin uručena Nagrada „Miloš Žutić“

23 oktobar 2017

Nagrada „Miloš Žutić“ za 2016. godinu, koju dodeljuje Udruženje dramskih umetnika Srbije. uručena je u ponedeljak 23. oktobra prvakinji Drame Narodnog pozorišta u Beogradu Nadi Šargin.

Prestižno priznanje, ustanovljeno 1994. godine „kao spomen na znamenitog glumca – znamenitog po duhovnosti i misli, po poštovanju jezika i govora, po snazi izraza i osećanja”, dobila je za ulogu Elizabete u predstavi „Marija Stjuart“ Fridriha Šilera, u režiji Miloša Lolića i produkciji Narodnog pozorišta u Beogradu.

Nagrada se sastoji od bronzane plakete sa likom Miloša Žutića - rad akademskog vajara Zvonka Novakovića, diplome na pergamentu - rad akademskog slikara i scenografa Geroslava Zarića i novčanog iznosa.

Na prigodnoj svečanosti, održanoj na Velikoj sceni, posle završetka drame „Marija Stjuart“, plaketu i uramljenu diplomu  primila je iz ruku Žutićeve supruge, dramske umetnice Ognjanke Ognjanović.

U ime Udruženja dramskih umetnika Srbije, u svojstvu potpredsednika, prisutnima se obratila rediteljka Tanja Mandić Rigonat, dok je dramska umetnica Branka Petrić, kao predsednik žirija, saopštila odluku o dobitniku nagrade koja se dodeljuje svake godine za najbolje glumačko ostvarenje u Srbiji, “za ulogu koja se može okarakterisati kao tragalačka i kao putokaz u glumi”, glumcima koji su “osvedočili svoju posvećenost umetnosti glume i odgovornost prema misiji pozorišta”.

Stručni žiri, u kojem su bili i Goran Jevtić, Ferid Karajica, Ivan Medenica i Dara Džokić, jednoglasnu odluku doneo je na sednici održanoj 20. juna ove godine.
 
U konkurenciji za to ugledno esnafsko priznanje, čiju dodelu pomažu Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i Sekretarijat za kulturu grada Beograda, bio je nominovan 21 umetnik za 22. glumačka ostvarenja.

Nagrada joj je dodeljena za najbolje glumačko ostvarenje premijerno izvedeno na teritoriji Srbije, u periodu od 30. juna 2015. do 30. juna 2016. godine.

Prvi dobitnik bio je Petar Kralj, a osim njega, priznanje su dobili i Jelena Đokić, koja je dvostruki laureat, Nebojša Dugalić, Saša Torlaković, Nenad Stojmenović, Svetozar Cvetković, Dušanka Glid Stojanović, Bojan Žirović, Vojin Ćetković, Pavle Pekić, Goran Jevtić, Nebojša Glogovac, Dragan Mićanović, Olga Odanović, Đurđija Cvetić, Nebojša Glogovac, Boris Isaković, Branislav Zeremski, Jelisaveta Seki Sablić i Jasna Đuričić.
M.B.