Vesti

Nagrada "Žanka Stokić" uručena prvakinji Drame Narodnog pozorišta Nataši Ninković

20 maj 2018

Nagrada "Žanka Stokić", koju 16. put dodeljuju Narodno pozorište u Beogradu, Kompanija "Novosti" i Grad Požarevac, uručena je u nedelju 20. maja prvakinji Drame Narodnog pozorišta u Beogradu Nataši Ninković, na svečanosti održanoj na Velikoj sceni.

Ovo ugledno priznanje dodeljuje se za celokupno glumačko ostvarenje aktivne glumice u punoj stvaralačkoj zrelosti, a koje je ostavilo značajan trag u domenu pozorišne, filmske i televizijske umetnosti.

Nagrada, ustanovljena 2003. godine na predlog Mire Stupice, glumice veka koja je do pretprošle godine bila i počasni predsednik žirija, sastoji se od Plakete, koju je u ime Narodnog pozorišta dodelio upravnik Dejan Savić, Statuete, rad akademskog umetnika Dragiše Miloševića, a koju je u ime SO Požarevac uručio predsednik Centra za kulturu Slobodan Stepić i novčanog iznosa koji je, u ime kompanije Novosti, poklonila novinarka kulturne redakcije Vukica Strugar.

Predsednica ovogodišnjeg žirija, proslavljena dramska umetnica Milena Dravić istakla je da u Narodnom pozorištu, u koje je utkana duša Žanke Stokić, svaka glumica teži da dostigne visoke standarde, visoku etiku i estetiku, što je Ninkovićeva svojim radom već uspela.

"Ne znam kakav je osećaj dobiti Oskara i uvek sam se čudila dobitnicima što se tresu, plaču, zahvaljuju svima počev od producenata i kućnih ljubimaca, pa sam im se čak i malo smejala. Sada se ja upravo tako osećam, kao da držim svog Oskara", rekla je Nataša Ninković, pozdravljena burnim ovacijama i uzvicima „bravo“.

"Tresem se, plakala bih i zahvalila bih svima sa kojima sam podelila i najmanji glumački trenutak na sceni i ispred kamere i iza nje", priznala je ona i istakla da je velika glumica Mira Stupica, svojom inicijativom da se ustanovi Nagrada "Žanka Stokić" izvukla iz zaborava veliku glumačku divu.

"Omogućila je nama koje smo stale u red Žankinih dobitnica da sanjamo naše snove i skrivene želje, a meni, koja držim ovu nagradu u ruci, dala je osećaj da ipak ima smisla ono što radimo i na tome joj beskrajno hvala", rekla je i ukazala da gluma nije njena obaveza i nužnost što profesija obično podrazumeva.

"To je moja potreba, moja strast, moj prostor spoticanja, spoznaje, slobode i moja velika ljubav", podvukla je prvakinja Drame Narodnog pozorišta.

O njenom veoma bogatom i sadržajnom umetničkom i životnom putu nadahnuto su govorile njene kolege Nela Mihailović, Svetlana Ceca Bojković, Nebojša Dugalić, Miodrag Miki Krstović i reditelji Predrag Gaga Antonijević i Snežana Trišić koja je ocenila da Nataša Niković „spada u najintrigantnije glumice“ sa kojima je do sada radila.

„Proces rada u pozorištu za Natašu je metafizički prostor, u kojem ona otkriva smisao predstave i kroz rediteljevu zamisao pronalazi svoj izraz, kreira ulogu, igra se sa njom, istražuje... Ali, ona u tom procesu nije samo glumica koja pravi fantastičnu ulogu zbog koje će osvajati aplauze i nagrade. Ispostavilo se da je od naše prve saradnje Nataša bila pravi saradnik, drugar, prijateljica i, možda, najvažniji motor i pokretač predstave“, kazala je Trišićeva.

Podsećajući da je pre izlaska na scenu pogledala spisak dosadašnjih dobitnica Nagrade „Žanka Stokić“, Nela Mihailović je poručila svojoj koleginici da se nalazi u odličnom društvu.

„To je liga prvih dama srpskog glumišta. I te kako ti je mesto među njima. Jako su retke glumice koje su za 25 godina svoje karijere bile tako kontinuirano prisutne i na filmu, i na televiziji i u pozorištu, kao što je to Nataša Ninković“, primetila je Mihailovićeva.

Ocenila je da je za Natašu gluma utočište u kome ona diše punim plućima i u kome je tako živa, posebna i svoja.

„Ona je zahtevan partner, ali takva je, i inače, u životu prema svima koje najviše voli. Ona vraća duplo više, nesebično, obilato, raskošno, puno i živo. Glumi se daje cela, do kraja. Pred sebe postavlja visoke ciljeve do kojih stiže uporna, srčana i nadasve hrabra, uvek kao da joj je prvi i poslednji put. Nekad se čini kao da joj život zavisi od toga. E, zato je posebna i zato je svoja, i zato je danas ovde, i zato je dostojna ove nagrade“, istakla je Nela Mihailović.

Prva dobitnica Nagrade „Žanka Stokić“ Svetlana Ceca Bojković naglasila je da Natašu krase mnoge osobine poput glumačkog dara, radoznalosti, srčanosti, perfekcionizma, hrabrosti....

„Ona je osoba koja sebe stalno preispituje, vrlo je stroga prema sebi u radu kada postavlja tako visoki zadatak ispred sebe. Možda joj u tome pomaže to što ume da voli, ume da se raduje i ume da se smeje, onako, od srca. Nataša je veliki posvećenik boginje Talije i njena je večita učenica. Mislim da joj je i miljenica. Ona se danas nalazi u svom zenitu, u punoj snazi svog glumačkog stvaralašta do koga su je dovele brojne sjajno ostvarene uloge“, kazala je gospođa Bojković i poželela svojoj koleginici da joj „put i nadalje bude širok i otvoren", posle koga ni "uspeh neće izostati“.

Natašin kolega Vojin Ćetković, koji trenutno boravi u Parizu, istakao je u pismu koje je pročitao Dugalić da mu je veoma žao što nije prisutan na ovoj svečanosti poručivši da bi „platio, ne samo novcem", da može da je vidi.

„Nemoj da si skromna, jer tvoje vrline to nisu. Uživaj samo, uživaj, pusti nas da te hvalimo, zaslužili smo bar toliko... Ti si davno shvatila da u glumi, kao i u ljubavi, nema kompromisa i da ćeš na tom putu izgoreti i zgaziti i sebe, ako treba, a ja znam da si najčešće, i skoro uvek, prvo sebe gazila i u sebe sumnjala. Imao sam to zadovoljstvo da rastem zajedno sa tobom. Čini mi da nijednu reč sa scene nisam izgovorio, a da je prvo nisi ti čula i odobrila“, napisao je, između ostalog, Ćetković.

O ovogodišnjoj dobitnici odlučivao je žiri u kojem su osim Milene Dravić, bili i upravnik Narodnog pozorišta Dejan Savić, glavni i odgovorni urednik Kompanije "Novosti" Milorad Vučelić, prošlogodišnja dobitnica Olga Odanović i dramski pisac i reditelj Bratislav Petković.

U obrazloženju žirija, koje je pročitala Odanovićeva, posebno je istaknuto da Nataša Ninković smelo i kreativno korača svojim umetničkim putem i da iz uloge u ulogu, očaravajući scenskom energijom, maštovitošću, duhovitošću i studioznošću, nadograđuje nesoporan glumački dar.

U okviru svečanosti, emitovan je i polučasovni film, autora Balše Đoga, u kojem su prikazani brojni video inserti iz predstava i serija u kojima je Nataša Ninković ostvarila neke od antologijskih uloga.

Prva dobitnica 2003. godine bila je Svetlana Ceca Bojković, a do sada su Nagradu osvojile i Milena Dravić, Radmila Živković, Đurđija Cvetić, Ružica Sokić, Jelisaveta Sablić, Gordana Đurđević Dimić, Dara Džokić, Mirjana Karanović, Ljiljana Blagojević, Ljiljana Stjepanović, Mira Banjac, Anita Mančić, Jasna Đuričić i Olga Odanović.
M.B.