Vesti

Nagrada „Žanka Stokić“ uručena Tanji Bošković

8 maj 2022

Nagrada „Žanka Stokić“ uručena je dramskoj umetnici Tanji Bošković 8. maja na svečanosti održanoj na Velikoj sceni. 

Tanja Bošković, osamnaesta lauretkinja priznanja Narodnog pozorišta, "Večernjih novosti" i Grada Požarevca, ustanovljenog 2003.godine na inicijativu glumačke dive Mire Stupice, pre nego što joj je uručena nagrada rekla je da smatra kako nije dostojna ni Žankinog rada ni teške patnje koju je podnela.

"To nije nijedna od nas, ni one koje su dobijale, ni one koje će dobijati nagradu. Ta patnja je bila tako strašna da onog časa kad je rehabilitovana, ona je otišla iz života. Žanka je najveća srpska glumica, a zamislite, ne mogu da dokažem ničim. Vi ste sada samo slušali onaj njen čudesni glas. Niko više nije živ ko je nju poznavao. Imala sam najveću sreću u životu, igrala sam sa Zvonimirom Rogozom koji je rođen 1887. kad i ona, a ona je 1947 otišla sa ovog sveta. Hoću svima s ponosom da vam kažem da je juče služen pravi pravoslavni pomen za tu veliku glumicu, za tog velikog čoveka", istakla je priznata glumica koju su kolege iz Pozorišta na Terazijama dočekale na sceni uz pesmu iz mjuzikla „Jalta, Jalta“. 

Od ove godine nagrada je bijenalna, a o dobitnici je na sednici održanoj 23. decembra 2021. godine odlučio žiri većinom glasova (četiri prema jedan) u kome su bili Gorica Popović, prethodna dobitnica nagrade, Svetislav Goncić, v.d.upravnika Narodnog pozorišta, Milorad Vučelić, glavni i odgovorni urednik "Večernjih novosti", dramaturg Ivana Dimić i reditelj Boris Liješević. 

Nagrada je ustanovljena u znak sećanja na jednu od najznačajnijih glumica srpske pozorišne scene između dva svetska rata, namenjena "glumačkoj ličnosti koja je obeležila pozorišni, filmski i televizijski život Srbije svojom stvaralačkom ličnošću i bogatstvom umetničkog izraza".

Priznanje se dodeljuje za celokupno ostvarenje "aktivnog glumca u punoj umetničkoj zrelosti" i sastoji se od plakete Narodnog pozorišta (rad akademskog slikara i scenografa Geroslava Zarića), koju joj je predao v.d. upravnika Svetislav Goncić, statuete Žanke Stokić (rad akademskog vajara Dragiše Miloševića, poklonio je predsednik Skupštine Grada Požarevca Predrag Mijatović) i novčanog iznosa koji daruju "Večernje novosti" (uručio direktor te kompanije Nedeljko Krsmanović). Tokom prethodnih godina, bila je i ostala jedina "ženska" nagrada, koja je odmah po osnivanju stala, rame uz rame, sa najuglednijim priznanjem za životno delo "Dobričin prsten".

Na kraju svečanosti, Tanja Bošković je scenu Narodnog pozorišta napustila uz zvuke popularne melodije "Daleke jecaju zvezde" koju je pevala  u "Balkan ekspresu" reditelja Branka Baletića koji joj je u tom kultnom filmskom ostvarenju poverio ulogu Lili. 

U okviru programa, koji je vodila glumica Mina Nenadović, emitovan je film sa insertima iz najznačajnijih filmskih, televizijskih i pozorišnih uloga Tanje Bošković, a koji je pripremio reditelj Balša Đogo.

Dosadašnje dobitnice su Svetlana Bojković, Milena Dravić, Radmila Živković, Đurđija Cvetić, Ružica Sokić, Jelisaveta Sablić, Gordana Đurđević Dimić, Dara Džokić, Mirjana Karanović Ljiljana Blagojević, Ljiljana Stjepanović, Mira Banjac, Anita Mančić, Jasna Đuričić, Olga Odanović, Nataša Ninković i Gorica Popović.

                                                            OBRAZLOŽENjE ZA DODELU NAGRADE „ŽANKA STOKIĆ“

Žiri  u sastavu Milorad Vučelić, glavni i odgovorni urednik „Večernjih novosti“, Svetislav Goncić, v.d. upravnika Narodnog pozorišta, Gorica Popović, glumica – dobitnica nagrade „Žanka Stokić“, Ivana Dimić, književnica i dramaturg i Boris Liješević,reditelj, na sednici održanoj 23.decembra 2021.godine u Narodnom pozorištu, većinom glasova doneo je odluku da se nagrada „Žanka Stokić“ za celokupno glumačko ostvarenje u domenu pozorišne, filmske i televizijske umetnosti dodeli glumici Tatjani Bošković.

Tatjana Bošković je jedna od onih retkih glumica i umetnica koje nadilaze sve stereotipe, kalupe, separacije, uskogrudosti i isključivost. Njen raskošan dar, veštinu, upornost i istrajnost nije moguće kategorizovati i hijerarhizovati. Stoga, Tatjana Bošković je uvek istovremeno više umetničkih identiteta i veština spojenih u praksu umetnosti glume. Ona je izvrsna glumica - u smislu preciznosti njenih govornih veština, virtuoznosti njenih plesno-izvođačkih mogućnosti, vokalnih sposobnosti, i širokog spektra emocionalnosti. Bošković je autentična autorka umetnosti glume koja u najpozitivnijem smislu celim svojim bićem participira u kreiranju svojih uloga i zadataka. Nadahnuta u stvaranju, ona je jednako glumica dramskog teatra, mjuzikla, plesa, a istovremeno filmska diva kroz čiju karijeru možemo pratiti i sve faze razvoja nekada jugoslovenskog, a sada srpskog filma. Pored toga, Bošković je glumica velikih rezultata na polju televizijskih filmova i igranih serija.

Sarađivala je sa velikim pozorišnim rediteljima i rediteljkama kao što su Egon Savin, Dejan Mijač, Ljubomir Muci Draškić, Eduard Miler, JagošMarković, Tatjana Mandić Rigonat, Kokan Mladenović, Alisa Stojanović, Dušan Petrović, Saša Milavić Dejvis... Kroz rad u pozorištu pokazala je otvorenost za razumevanje različitih rukopisa scenskog jezika, ali i dramskog pisma. Igrala je uloge u klasicima, preko uloga u modernističkim komadima na sve do najsavremenijih postdramskih tekstova, pisaca i spisateljica kao što su Puškin, Fejdo, Pirandelo, Selenia, Nabokov, Bergman, Atvud, Prokić, Dimitrijević... Ha filmu je sarađivala sa velikim autorima poput Lordana Zafranovića, Veljka Bulajića, Branka Baletića, Zdravka Šotre, Gorana Markovića, Darka Bajića, Dušana Makavejeva, Olega Novkovića, Uroša Tomića...

Bošković u procesima rada svoje uloge promišlja psihološki temeljno, ali nikada jednodimenzionalno. Ipak, sa svim svojim radnim iskustvom Tatjana Bošković u ovom trenutku poseduje svest konteksta koji su je kao umetnicu oblikovali, kao i kontekste koje je ona kao umetnica svojim radom oblikovala i stvarala. Sa punom odgovornošću, ona jasno i otresito zauzima i iznosi svoje stavove kroz sopstvenu umetnost. Ona je glumica snažnog autorskog glasa. Materijalima na kojima radi pristupa analitički, a oblikuje ih sa lakoćom, znalački i iskusno. Kao takva, Tatjana Bošković je umetnica koja je obeležila jugoslovensku i srpsku kinematografiju, televizijsku i pozorišnu umetnost.