Vesti

NAGRADA "ŽANKA STOKIĆ" URUČENA GLUMICI MIRI BANjAC

22 mart 2014

Nagrada "Žanka Stokić", koju 12. put dodeljuju Narodno pozorište u Beogradu, "Večernje novosti" i Grad Požarevac, uručena je glumici Miri Banjac 22. marta na Velikoj sceni Nacionalnog teatra.
Svečanosti su prisustvovale brojne poznate ličnosti koje su odale priznanje poznatoj glumici, a posetioci su je pozdravili na nogama i iskazali poštovanje veoma snažnim i dugim aplauzom.
Primajući nagradu, Banjac je rekla da je to priznanje afirmaciji života, istakavši da je život pozorište koje traje, da je ono nezaustavljiva reka i nasušna potreba jednog naroda.
Govoreći o Žanki, rekla je da je nije upoznala, niti je bila u prilici da je gleda, ali je često razmišljala šta imaju zajedničko i ustanovila da njih dve povezuje to što su obe narodne glumice.
- Moji prvi koraci, moje prve rečenice potiču iz ove kuće, iz Narodnog pozorišta, koje je, dok sam bila u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu, bilo moja velika tuga. Nikada nisam igrala na ovoj sceni", podsetila je ona.
Sa suzama u očima, priznata dramska umetnica, zahvalila se svima koji su je pratili kako u profesionalnom, tako i u privatnom životu.
U ime Narodnog pozorišta, plaketu, rad scenografa Geroslava Zarića, glumici je uručio v.d. upravnika Dejan Savić, statuetu, rad akademskog vajara Milivoja Bogosavljevića, gradonačelnik Miomir Ilić, a novčani iznos, u ime Kompanije "Večernje novosti", generalni direktor i glavni urednik Ratko Dmitrović.
Savić je otkrio da je ovo bilo jedno od najkraćih žiriranja u istoriji te nagrade.
- U konkurenciji je bilo mnogo sjajnih glumica, a kad smo videli i ime Mire Banjac, mislili smo da je neka greška zato što smo bili ubeđeni da je ona ovu nagradu već dobila. Međutim, ispostavilo se da nije. Žiriju je trebalo svega tri minuta da donese odluku - rekao je Savić.
Dmitrović je rekao da ima veliko zadovoljstvo i čast da joj uruči plaketu i novčanu nagradu.
Postoje nagrade koje uzvisuju dobitnike. U ovom slučaju, dobitnik uzvisuje ovu nagradu. Hvala vam što postojite - kazao je Dmitrović.
Uručenju nagrade prethodila je projekcija dokumentarnog filma, čiji je autor Balša Đogo, a u kojem su prikazani inserti iz nekih od filmova, televizijskih serija i pozorišnih predstava u kojima je Mira Banjac igrala - Kamiondžije, Žuta, Čuvari plaže u zimskom periodu, Sećaš li se Doli Bel, Radovan Treći, Varljivo leto, Balkanski špijun, Lepota poroka, Majstori, majstori, Korešpodencija...
U okviru programa, čiji je moderator bio glumac Vuk Kostić, o životnom i umetničkom putu ove priznate dramske umetnice govorile su njene kolege Nebojša Dugalić, Renata Ulmanski, Ljiljana Stjepanović, Gordana Đurđević Dimić, Tanja Bošković, Gorica Popović i upravnik Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu Aleksandar Milosavljević koji je, između ostalog, kazao da decenijama traje rasprava da li Mira Banjac pripada SNP-u ili Ateljeu 212 i naglasio da je to najmanje važno zato što je ona svojim ulogama dokazala da joj ne treba zaštita institucije, jer se potvrdila kao glumica u svim žanrovima.
Dugalić je istakao da je Mira Banjac u tolikoj meri obistinila svoje glumačko biće da mu se čini kako je kod nje "nemoguć bilo kakav, pa i najmanji neistinit titraj".
- Još od svojih mladih dana, kada je u meni zrila neka odluka da i sam postanem glumac, bio sam vaspitanik njenog umeća. Ta očaravajuća istinitost njenih tumačenja bilo je nešto što obavezuje, mami i proziva i što je mene, tada, primoralo da krenem istim putem - rekao je Dugalić.
Gordana Đurđević Dimić je svojoj dragoj koleginici poželela srdačnu dobrodošlicu u "društvo odabranih, naročito omiljenih narodnih umetnica koje s ponosom, u svakoj prilici, ističu kako su dobitnice velikog priznanja koje nosi ime i seća na lik i delo legendarne srpske glumice Živane Žanke Stokić".
- Dobro došla draga Miro i neka vas ovo čekanje u redu ne sekira previše. Vi, ipak, znate, bolje od drugih, da od svega, pa i dugog čekanja u životu, uvek napravite zgoditak. Vi, bar, znate da dobar igrač nikada ne promašuje svoj trenutak i da je samo pitanje dana kada će se dobiti nagrade i priznanja. Srećna sam što ovaj dan pripada vama i što se kao vaša koleginica i prijateljica radujem povodom uručenja ove veličanstvene nagrade. Želim vam mnogo dobrog zdravlja i još mnogo lepih godina za rad i stvaralaštvo. Ako postoji veća radost za mene, onda je to radost koju bih imala kad bismo se ponovo srele na ovoj ili nekoj drugoj sceni - poručila je Gordana Đurđević Dimić.
Visoko priznanje, ustanovljno 2003. godine, uručuje se svake godine glumici čija je "ličnost obeležila pozorišni i filmski život Srbije svojom stvaralačkom zrelošću i bogatstvom glumačkog izraza".
Odluku, na sednici održanoj 10. marta, doneo je žiri čiji je počasni predsednik Mira Stupica, a u kome su i Ratko Dmitrović, Dejan Savić, prošlogodišnja dobitnica Ljiljana Stjepanović i reditelj Slavenko Saletović.
Stupica je ocenila u obrazloženju, koje je pročitala Ljiljana Stjepanović, da se Mira Banjac izdvojila kao "najvredniji pozorišni čovek" i glumica koja je "od malih rola pravila velike uloge koje se pamte".
- I zaista, analitičan uvid u biografiju Mire Banjac pokazuje da ona u srpskom teatru, na filmu i na televiziji, najčešće igra žene iz naroda, male ljude koji, pak, sa velikim razlogom postoje na životnoj sceni. Upravo taj „veliki razlog“ je svojevrsno polje inspiracije Miri Banjac, koja zahvaljujući osobenom daru uspeva da i najbanalniju realnost oplemeni krajnje čulno, da publici na katarzičan način prenese refleks duše, tvoreći tako od naizgled niskomimetskih karaktera velike scenske heroine. Mira Banjac je započela svoj pozorišni san u Novom Sadu, svoju punu glumačku zrelost doživela je u Beogradu, kao član Ateljea 212, da bi se potom vratila u Novi Sad. Ako govorimo o njenoj pozorišnoj biografiji, značajno je pomenuti uloge Dorine u Molijerovom Tartifu, Martirije u Lorkinom kultnom komadu Dom Bernarde Albe, Žene u Joneskovim Stolicama, Elen u Šizgalovoj Ljubavi, Gospođe Gogan u O'Kejsijevom komadu Plug i zvezde, ili pak uloge Jule u Sremčevom Pop Ćiri i pop Spiri i Evice u Sterijinoj Pokondirenoj tikvi, ali ono što je čini posebno sjajnom u sazvežđu velikana naše scene, ponajbolje se prepoznaje po rolama koje je ostvarila u Pekićevoj Korešpodenciji, Kovačevićevom Radovanu Trećem i Kamenu za pod glavu Milice Novković. Kroz ove tri uloge može se u potpunosti sagledati veličina umetničkog prostora u kojem Mira Banjac stvara, prostora koji ispunjavaju samo odabrani – od Boga, od prirode, od publike... – prostora koji je ona uspela da ispuni do kraja. Mira Banjac je, takođe, značajno ime jugoslovenske kinematografije i televizije. Iako je kasno stala pred kamere, ona je ostvarila brojne uloge, a posebno je bila zapažena u filmovima najboljih reditelja takozvane češke škole - piše u obrazloženju žirija.
- A filmski debi joj je bio u „Pustim snovima“ Soje Jovanović. Simboličan naziv ovog filma svojevrsna je polazna tačka nekog zamišljenog kruga koji je Mira čitavog svog života zatvarala i koji i danas zatvara, kruga koji Tolstoj u svojoj literaturi simbolički označava kao beskonačni horizont ljudskog duha, kruga u kojem snoviđenje postaje scenska realnost samo ukoliko ga prate veliki dar i velika posvećenost, kruga u čijem je centru životni eliksir istine, one prave, umetnički relevantne. Istine koju je Mira Banjac podelila sa nama koji smo imali sreću da je gledamo kako postaje i ostaje velika glumica - dodaje se u obrazloženju žirija.
Dosadašnje dobitnice nagrade "Žanka Stokić" su Svetlana Bojković, Milena Dravić, Radmila Živković, Đurđija Cvetić, Ružica Sokić, Jelisaveta Sablić, Gordana Đurđević Dimić, Dara Džokić, Mirjana Karanović, Ljiljana Blagojević i Ljiljana Stjepanović.
M.B.

Više fotografija možete pogledati OVDE