Vesti

Prvakinji Opere Narodnog pozorišta u Beogradu Nataši Jović Trivić uručena Nagrada „Breda Kalef“

26 januar 2019

Nagrada Fondacije „Breda Kalef” uručena je u subotu 26. januara ovogodišnjoj dobitnici, prvakinji Opere Narodnog pozorišta u Beogradu, mecosopranu Nataši Jović Trivić.

Na prigodnoj svečanosti, održanoj na Velikoj sceni, uoči početka Verdijevog „Bala pod maskama“, priznanje koje joj je pripalo za ulogu vračare Ulrike u toj operi, primila je iz ruku gospođe Kalef, nekadašnje prvakinje Opere Narodnog pozorišta u Beogradu koja je na matičnoj sceni, tokom svoje duge i veoma bogate karijere, pevala više od 50 vodećih mecosopranskih uloga. 

Jednoglasnu odluku o dobitniku nagrade koja se dodeljuje za najbolje interpretiranu mecosopransku ulogu u prethodnoj sezoni na sceni Narodnog pozorišta, doneo je žiri u kojem su, osim Brede Kalef, bili i Jasmina Trumbetaš Petrović, Dragan Stevović, Vesna Stefanović i Mirko Levi.

U konkurenciji za ovo priznanje, jedino u našoj zemlji namenjenoj mecosopranima, bile su  sve domaće i gostujuće pevačice koje u jednoj sezoni nastupaju u operama Narodnog pozorišta.

Nagrada, koja se sastoji od Plakete i novčanog dela, ustanovljena je 2016. godine, a dosadašnje dobitnice su Jelena Vlahović i Višnja Popov.

Nakon ceremonije uručenja, a pre početka predstave, direktor Muzeja Narodnog pozorišta u Beogradu Dragan Stevović kazao je da je izvođenje "Bala pod maskama" posvećeno Nikoli Mitiću, koji je preminuo dan ranije, 25. januara, u 80. godini, i potom pozvao publiku da minutom ćutanja oda poslednju poštu slavnom baritonu, nekadašnjem prvaku Opere Nacionalnog teatra.

U tom delu, izuzetnog spoja različitih operskih tipova koje je Verdi majstorski sproveo i neobičnog muzičkog bogatstva likova i emotivnih stanja, izvedenom pod dirigentskom upravom Ane Zorane Brajović, nastupili su i Dejan Maksimović (Rikardo), Dragutin Matić (Renato), Jelena Radovanović (Amelija), Sofija Pižurica (Oskar), Miroslav Markovski (Silvano), Vuk Matić (Semjuel), Mihailo Šljivić (Tom) i Siniša Radin (Sudija/ Sluga). 

U predstavi su učestvovali Orkestar i Hor Opere Narodnog pozorišta u Beogradu.

Koncertmajstor je bila Edit Makedonska, a šef Hora Đorđe Stanković.

Scenografiju je uradio Aleksandar Zlatović, kostime Ljiljana Orlić, a scenski pokret Ferid Karajica.

Opera u tri čina "Bal pod maskama, za koju je libreto po Skribu, napisao Antonio Somakoja, premijerno je izvedena 22. januara 2005. godine u režiji Božidara Đurovića.
M.B.