Vesti

MECOSOPRANU JELENI VLAHOVIĆ URUČENA NOVOUSTANOVLjENA NAGRADA FONDACIJE “BREDA KALEF”

5 novembar 2016

Prvakinji Opere Narodnog pozorišta u Beogradu, mecosopranu Jeleni Vlahović uručena je Nagrada Fondacije „Breda Kalef”, kao prvoj dobitnici tog priznanja koje se dodeljuje za najbolje interpretiranu mecosopransku ulogu u prethodnoj sezoni na sceni Nacionalnog teatra.
Na svečanosti održanoj na Velikoj sceni, uoči početka Verdijeve "Aide", priznanje je primila iz ruku gospođe Kalef koja je kazala da je Vlahovićeva tokom dosadašnje duge i bogate karijere „svojim raskošnim glasom otpevala najteže mecosopranske uloge na najvišem svetskom nivou“.
– Ja sam veoma srećna što mogu ovu nagradu, kao prvoj dobitnici, da vam uručim – kazala je nekadašnja prvakinja Opere Narodnog pozorišta u Beogradu koju je publika u prepunoj sali, zajedno sa laureatkinjom, pozdravila burnim i dugotrajnim aplauzom.
Umetnica je priznanje, koje se sastoji od Plakete i novčanog dela,  dobila za ulogu Amneris u „Aidi“, a jednoglasnu odluku doneo je žiri u kojem su, osim gospođe Kalef, bili i Ana Zorana Brajović, Dragan Stevović, Vesna Stefanović i Mirko Levi.
Ulogom Amneris, na premijernom izvođenju "Aide", 10. aprila 2013. godine, Jelena Vlahović je proslavila 25. godina umetničkog rada.
Predstava je odigrana pod dirigentskom upravom Pitera Leonarda i u režiji Ognjana Draganova.
M.B.