Vesti

Mecosopranu Aleksandri Angelov uručena Nagrada Fondacije „Breda Kalef“

25 mart 2022

Nagrada Fondacije „Breda Kalef“, koja se dodeljuje za najbolje interpretiranu mecosopransku ulogu u prethodnoj sezoni na sceni Narodnog pozorišta, uručena je 23. marta Aleksandri Angelov.

Prvakinja Opere Narodnog pozorišta dobila je priznanje za ulogu Orfeja u operi Kristofa Vilibalda Gluka „Orfej i Euridika“. 

Na prigodnoj svečanosti, održanoj uoči izvođenja te predstave, nagradu je primila iz ruku gospođe Kalef, primadone Opere Narodnog pozorišta u Beogradu koja je na matičnoj sceni, tokom svoje duge i veoma bogate karijere, pevala više od 50 vodećih mecosopranskih uloga. 

Jednoglasnu odluku doneo je žiri u kojem su, osim Brede Kalef, bili Dragan Stevović, Vesna Stefanović i Mirko Levi. 

Aleksandra Angelov je zahvalila Bredi Kalef na uručenom priznanju ističući da je veoma ponosna i srećna što je nagradu dobila baš od nje - izuzetne umetnice, pripadnice „zlatne generacije koja je proslavila operu Narodnog pozorišta širom Evrope“. 

„Ovu ulogu ne bih mogla da kreiram bez mojih divnih kolega sa kojima sam spremala ovu predstavu. Mi jesmo ovde pojedinci, ali ne možemo jedni bez drugih. Ja mislim da je ovak nagrada, ipak, za sve nas“, kazala je Aleksandra Angelov koju je publika, kao i Bredu Kalef, pozdravila dugotrajnim, snažnim aplauzom. 

Angelov je, u kratkom govoru, otkrila i da joj je gospođa Kalef bila inspiracija za ulogu Dulsineje, u „Don Kihotu", koju je 2003. godine pevala u istoimenoj kamernoj operi koja se izvodila na Sceni „Raša Plaović", pod dirigentskom upravom Angela Šureva, sa Živanom Saramandićem u naslovnoj roli. 

U konkurenciji za nagradu, jedinu u našoj zemlji namenjenoj mecosopranima, bile su  sve domaće i gostujuće pevačice koje u jednoj sezoni nastupaju u operama Narodnog pozorišta. 

Priznanje je ustanovljeno 2016. godine, a dosadašnje dobitnice su Jelena Vlahović, Višnja Popov i Nataša Jović Trivić. 

Glukova opera „Orfej i Euridika“, po libretu Ranijerija de Kalcabiđija, pod dirigentskom upravom gosta iz Bugarske Diana Čobanova, u režiji Aleksandra Nikolića i koreografiji Aleksandra Ilića, premijerno je izvedena 23. juna prošle godine na Velikoj sceni.
 

Galerija