Vesti

TENORU HON LIJU URUČENA NAGRADA „OSKAR DANON“

22 februar 2012

Upravnik Narodnog pozorišta u Beogradu Božidar Đurović uručio je tenoru Hon Liju Nagradu „Oskar Danon“, koju Nacionalni teatar dodeljuje mladom umetniku kao podsticaj za ostvarenje vrhunskih umetničkih kreacija, a koja nosi ime tog velikana srpske muzičke scene.

Na prigodnoj svečanosti, održanoj 22. februara uoči početka opere „Travijata”, u kojoj Li tumači lik Alfreda Žermona, rečeno je da je odluku o nagradi jednoglasno doneo žiri kojim je predsedavala muzikolog Aleksandra Paladin, a članovi su bili operska umetnica Sanja Kerkez i dirigent Đorđe Pavlović.
Upravnik Narodnog pozorišta kazao je da je za svakog pravog umetnika aplauz publike najveća i najznačajnija nagrada, ali i istakao da i “neke druge nagrade donose radost i imaju svoju vrednost”.
Prema njegovim rečima, jedna od njih je i Nagrada “Oskar Danon”, ustanovljena prošle godine, a čiji je prvi laureat bila primadona Snežana Savičić Sekulić.  
Đurović je tom prilikom podsetio da je uprava Narodnog pozorišta, pored ove, ustanovila još tri nagrade za mlade umetnike koje se u sektorima Drame i Baleta, kao i za vizuelni identitet predstave, dodeljuju na godišnjem nivou, a nose imena velikana našeg teatra Petra Banićevića, Radomira Vučića i Miomira Denića.
Primajući nagradu Li je, prvo na srpskom jeziku kazao: “Hvala ti, gospode”, a potom je svoj kratak govor nastavio na engleskom. Prisetivši se svog dolaska u Narodno pozorište, pre šest godina, on je istakao da tada sebe nije smatrao “tako dobrim pevačem”, ali i naglasio da je, u međuvremenu, “zahvaljujući pomoći svojih kolega u ovom teatru, mnogo toga naučio“.
Li je dodao da nagradu posvećuje „našoj publici i svojim roditeljima“, a potom je, na oduševljenje brojne publike, otpevao stih iz srpske tradicionalne pesme iz Prvog svetskog rata “Tamo daleko”.
Posle burnog aplauza, koji je priznati umetnik dobio za ovu bravuru, publici se obratila i predsednica žirija Aleksandra Paladin. Ona je kazala da je žiri na sednici, održanoj 8. februara, „imao izuzetno težak zadatak zato što je trebalo oceniti zaista maestralne umetnike“.
- Jedina granica nam je bila da umetnik ne sme da ima više od 40 godina. Veoma je lepo što se u ovom pozorištu ljudi, koji imaju manje od 40 godina, smatraju mladim talentima. To znači da ih posle toga tek čekaju velike umetničke kreacije. Zaista, imali smo težak zadatak, ali smo bili jedinstveni u odluci da ove godine nagradu ponese Hon Li za kreaciju Princa u predstavi „Zaljubljen u tri narandže“, kao i za ukupan umetnički rezultat ostvaren na sceni Narodnog pozorišta. On je ostvario niz maestralnih uloga, a meni je naomiljenija uloga Vertera – kazala je gospođa Paladin.
Nagrada „Oskar Danon“, koja se sastoji od originalne plakete, rad Geroslava Zarića, i novčanog dela, dodeljuje se mladim umetnicima i to operskim pevačima, dirigentima, korepetitorima, asistentima dirigenta, asistentima reditelja, solistima u orkestru,  za umetničko ostvarenje u periodu od 1. februara prethodne  do 31. januara tekuće godine. Izuzetno, nagrada se može dodeliti i članovima Operskog hora i Operskog studija.
Hon Li je rođen 1976. godine u Seulu, u Republici Koreji. U rodnom gradu diplomirao je na muzičkoj akademiji, a usavršavao se u Nemačkoj i Bugarskoj.
Na 38. međunarodnom festivalu Muzičke omladine, osvojio je drugu nagradu.
Nastupao je u Japanu, Nemačkoj, Makedoniji.
Tokom dosadašnje karijere, ostvario je veoma zapažene uloge u “Nabuku” (Ismail), “Aidi” (Radames), “Karmen” (Don Hose), “Pajacima” (Kanio), “Verteru” (Verter), “Moći sudbine” (Don Alvaro) “Lučiji od Lamermura” (Edgardo), “Travijati” (Alfredo)...
U našoj Kući debitovao je u decembru 2006. godine ulogom Don Hozea („Karmen“) i od tada je u angažmanu kao stalni gostujući solista
M.B.