Vesti

URUČENjE NAGRADE „OSKAR DANON“ TENORU HON LIJU U SREDU 22. FEBRUARA

10 februar 2012

Nagrada „Oskar Danon“, koja se dodeljuje mladom umetniku kao podsticaj za ostvarenje vrhunskih umetničkih kreacija, a koja nosi ime tog velikana srpske muzičke scene, biće uručena ovogodišnjem laureatu Hon Liju u sredu 22. februara uoči početka opere „Travijata“.

Nagradu će uručiti predsednica žirija, muzikolog Aleksandra Paladin. Odluka o nagradi doneta je jednoglasno na sednici održanoj 8. februara, a pored gospođe Paladin, članovi žirija bili su operski umetnik Sanja Kerkez i dirigent Đorđe Pavlović.
U obrazloženju je navedeno da se nagrada dodeljuje za kreaciju Princa (na slici) u predstavi „Zaljubljen u tri narandže“, kao i za ukupan umetnički rezultat ostvaren na sceni Narodnog pozorišta.
Hon Li je rođen 1976. godine u Seulu (Republika Koreja). U rodnom gradu diplomirao je na muzičkoj akademiji, a usavršavao se u Nemačkoj i Bugarskoj.
Na 38. međunarodnom festivalu Muzičke omladine, osvojio je drugu nagradu.
Nastupao je u Japanu, Nemačkoj, Makedoniji.
Uloge u operama: Nabuko (Ismael), Aida (Radames), Karmen (Don Hose), Pajaci (Kanio), Verter (Verter), Moć sudbine (Don Alvaro) Lučija od Lamermura (Edgardo), Rigoleto (Vojvoda od Mantove), Travijata (Alfredo)...
Hon Li je u našoj Kući debitovao u decembru 2006. godine u ulozi Don Hozea („Karmen“) i od tada je u angažmanu Opere Narodnog pozorišta.
Nagrada „Oskar Danon“, koja se sastoji od originalne plakete, rad Geroslava Zarića, i novčanog dela, dodeljuje se mladim umetnicima starosne dobi do 40 godina života, i to operskim pevačima, dirigentima, korepetitorima, asistentima dirigenta, asistentima reditelja, solistima u orkestru,  za umetničko ostvarenje u periodu od 1. februara prethodne  do 31. januara tekuće godine. Izuzetno, nagrada se može dodeliti i članovima Operskog hora i Operskog studija.
Nagrada je ustanovljena prošle godine, a prvi laureat bila je prvakinja Opere Snežana Savičić Sekulić.
M.B.