Vesti

SNEŽANI SAVIČIĆ SEKULIĆ URUČENA NAGRADA „OSKAR DANON“

23 februar 2011

BEOGRAD, 23. februar 2011. – Upravnik Narodnog pozorišta u Beogradu Božidar Đurović uručio je večeras Snežani Savičić Sekulić Nagradu „Oskar Danon“ koja se dodeljuje mladom umetniku kao podsticaj za ostvarenje vrhunskih umetničkih kreacija, a koja nosi ime tog velikana srpske muzičke scene.

Na svečanosti održanoj uoči početka opere Gaetana Donicetija “Ljubavni napitak”, u kojoj prva laureatkinja novoustanovljenog priznanja tumači lik Adine, rečeno je da je jednoglasnu odluku, na sednici održanoj 21. februara, doneo žiri u sastavu: kompozitor i profesor FMU Isidora Žebeljan, direktorka Opere Katarina Jovanović i prvakinja Opere Svetlana Bojčević Cicović.
Đurović je kazao da ima veliku čast i privilegiju što je u prilici da dodeli prvu Nagradu koja nosi ime Oskara Danona, umetnika koji je, kako je naglasio, bio i ostao sinonim za najveće uspehe Beogradske opere.
- Zlatno doba Opere Narodnog pozorišta u Beogradu zlati se, pre svega, njegovim imenom, njegovim vanserijskim talentom, ali i velikim organizacionim sposobnostima kakve krase svestrane ličnosti velikog formata. Danon je, kada je diskutovao o svom konceptu razvoja umetničke kuće, kakva je bila Opera, često citirao upravnika Milana Predića koji je, pak, govorio da se u malom gabaritu Narodnog pozorišta nalazi mnoštvo genijalaca, te da su oni biljke koje treba jako pažljivo razvijati jer su umetnici, jednom kao deca, a drugi put kao izvanredan materijal s kojim se može raditi sve što se želi, ako se zna šta se želi. Takva briga za umetnike, posebno za one mlade čiji je razvoj pomno pratio i koje je označavao kao zalog za budućnost, dovela je do toga da su mnogobrojni menadžeri i direktori svetskih relevantnih operskih kuća i festivala kojima je naša Kuća u to vreme, zahvaljujući Danonu bila domaćin, iz Beograda odlazili očarani pre svega glasovima naših čuvenih operskih pevača Miroslava Čangalovića, Radmile Bakočević, Milke Stojanović, Biserke Cvejić, Brede Kalef, Živana Saramandića, Nikole Mitića, Dušana Popovića i drugih čiji su kvaliteti dodatno dolazili do izražaja u našim sjajno realizovanim produkcijama – podsetio je Đurović.
Prema njegovim rečima, briga za umetnost u umetniku bila je suština Danonovog bavljenja umetnošću.
- Trag koji je maestro Oskar Danon ostavio u ovom teatru, u ovoj zemlji, ali i u svetskoj operskoj umetnosti, svakako je srazmeran ne samo njegovom talentu, već i predanom svakodnevnom radu i trudu da svoje mesto u umetnosti podredi umetnosti u sebi i time obezbedio svoje mesto u istoriji srpske muzičke umetnosti – ocenio je Đurović.             
On je podsetio da je nedavno Upravni odbor Narodnog pozorišta, na predlog uprave, kao podsticaj mladim umetnicima koji stvaraju na scenama Nacionalnog teatra, ustanovio priznanja koja će se za umetnička ostvarenja u sektorima Drame, Opere i Baleta, kao i za vizuelni identitet predstave, dodeljivati na godišnjem nivou, a nose imena velikana našeg teatra Petra Banićevića, Oskara Danona, Radomira Vučića i Miomira Denića.
Predsednica žirija, kompozitor i profesor FMU Isidora Žebeljan, pročitala je saopštenje tog tela u kojem se kaže da je Snežana Savičić Sekulić od svog debija na sceni Narodnog pozorišta u ulozi Đilde u "Rigoletu" skrenula pažnju publike i kritike na svoj vokalni i scenski talenat.
- Kao umetnik mlađe generacije, posle nekoliko sezona u kojima je otpevala prve uloge u operama "Ljubavni napitak", "Đani Skiki", "Boemi" i "Seviljski berberin", u toku ove sezone dodala je sa velikim uspehom dve značajne role - Suzanu u "Figarovoj ženidbi" i Lučiju od Lamermura. Kako je rodonačelnik zlatnog perioda naše Opere otvoreno podržavao mlade talente, među kojima je bila upravo i Snežana Savičić Sekulić, o kojoj je maestro Danon na početku njene karijere imao samo reči hvale, dodela ovogodišnjeg priznanja ima i dodatnu simboliku kojom se sećanje na jednog od najznačajnijih muzičkih umetnika u nas otelotvoruje kroz brigu o budućnosti Opere Narodnog pozorišta – kazala je Žebeljan.
U kratkom govoru, dobitnica je istakla da je suvišno pričati kako se oseća, koliko je uzbuđena, srećna i počastvovana.
- Hvala svima što su prepoznali to što je bilo valjda potrebno da dobijem ovu nagradu. Srećna sam što sam poznavala maestra lično i znam šta je mislio o mom pevanju. Davao mi je lepe savete kroz neki moj umetnički razvoj svih ovih deset godina od kada sam debitovala na ovoj sceni – rekla je ona i dodala da večerašnje izvođenje predstave posvećuje upravo maestru Danonu.
Nagrada „Oskar Danon“, koja se sastoji od originalne plakete, rad Geroslava Zarića, i novčanog dela, dodeljuje se mladim umetnicima starosne dobi do 40 godina života, i to operskim pevačima, dirigentima, korepetitorima, asistentima dirigenta, asistentima reditelja, solistima u orkestru,  za umetničko ostvarenje u periodu od 01. februara prethodne  do 31. januara tekuće godine. Izuzetno, Nagrada se može dodeliti i članovima Operskog hora i Operskog studija.
M.B.