Vesti

Mecosopranu Ljubici Vraneš uručena Nagrada "Oskar Danon"

4 april 2018

Nagrada "Oskar Danon" za 2017. godinu,  koju Narodno pozorište u Beogradu dodeljuje mladom umetniku na osnovu postignutih umetničkih rezultata, a koja nosi ime tog velikana srpske muzičke scene, uručena je mecosopranu Ljubici Vraneš 4. aprila, uoči početka opere „Karmen“ u kojoj je pevala naslovnu ulogu.

Priznanje, ustanovljeno 2011. godine, primila je iz ruku v.d. direktora Opere Nacionalnog teatra Janka Sinadinovića.

U obrazloženju direkcije Opere, između ostalog, ocenjeno je da ova umetnica svojim visokim profesionalizmom, može da služi kao primer, kako svojoj, tako i generaciji mladih pevača koji tek treba da stupe na scenu.

Takođe, navedeno je da je Ljubica Vraneš, u prošloj sezoni, sa uspehom nastupala u zemlji i inostranstvu u sledećim ulogama - Fenena („Nabuko“), Frugola („Plašt“), Mercedes/ Karmen („Karmen“), Eboli („Don Karlos“), Ćeska („Đani Skiki“), Madalena („Rigoleto“), Preciozila („Moć sudbine“), Emilija („Otelo“) i Kerubin („Figarova ženidba“).

Dosadašnji dobitnici Nagrade „Oskar Danon“ su sopran Snežana Savičić Sekulić i tenor Hon Li.  

Opera u četiri čina „Karmen“ izvedena je pod dirigentskom upravom Ane Zorane Brajović, a nastupili su i Sofija Pižurica (Mikaela), Dejan Maksimović (Don Hoze), Ivanka Raković Krstonošić (Fraskita), Ivana Živadinović (Mercedes) i Vuk Zekić koji je debitovao u ulozi Eskamilja.

Uloge su ostvarili i Danilo Stošić (Remandado), Marko Pantelić (Dankairo) i Miroslav Markovski (Morales).

U predstavi je učestvovao Orkestar, Hor i baletski ansambl Narodnog pozorišta u Beogradu, kao i Dečiji hor "Horislavci".

Koncertmajstor je bila Edit Makedonska, a šef Hora Đorđe Stanković.

Reditelj je Nebojša Bradić, scenografiju je kreirao Geroslav Zarić, kostime je uradila Katarina Grčić Nikolić, a koreografiju Emilija Jovanović.
M.B.