Vesti

TENOR HON LI DOBITNIK NAGRADE „OSKAR DANON“

20 februar 2012

Solista Opere Hon Li ovogodišnji je laureat Nagrade Narodnog pozorišta u Beogradu „Oskar Danon“, koja se dodeljuje mladom umetniku kao podsticaj za ostvarenje vrhunskih umetničkih kreacija, a koja nosi ime tog velikana srpske muzičke scene.

Odluku je jednoglasno, na sednici održanoj 8. februara, doneo žiri za dodelu Nagrade „Oskar Danon“  kojim je predsedavala muzikolog Aleksandra Paladin, a članovi su bili operski umetnik Sanja Kerkez i dirigent Đorđe Pavlović.
U obrazloženju je navedeno da se nagrada dodeljuje za kreaciju Princa (na slici) u predstavi „Zaljubljen u tri narandže“, kao i za ukupan umetnički rezultat ostvaren na sceni Narodnog pozorišta.
Hon Li je rođen 1976. godine u Seulu (Republika Koreja). U rodnom gradu diplomirao je na muzičkoj akademiji, a usavršavao se u Nemačkoj i Bugarskoj.
Na 38. međunarodnom festivalu Muzičke omladine, osvojio je drugu nagradu.
Nastupao je u Japanu, Nemačkoj, Makedoniji.
Uloge u operama: Nabuko(Ismail), Aida (Radames), Karmen (Don Hose), Pajci (Kanio), Verter (Verter), Moć sudbine (Don Alvaro) Lučija od Lamermura (Edgardo), Rigoleto (Vojvoda od Mantove), Alfredo („Travijata“)...
Hon Li je u našoj Kući debitovao u decembru 2006. godine u ulozi Don Hozea („Karmen“) i od tada je u angažmanu Opere Narodnog pozorišta.
Odluka o datumu uručenja nagrade bića naknadno saopštena.
Nagrada „Oskar Danon“ dodeljuje se mladim umetnicima starosne dobi do 40 godina života, i to operskim pevačima, dirigentima, korepetitorima, asistentima dirigenta, asistentima reditelja, solistima u orkestru,  za umetničko ostvarenje u periodu od 01. februara prethodne  do 31. januara tekuće godine. Izuzetno, nagrada se može dodeliti i članovima Operskog hora i Operskog studija.
Nagrada je ustanovljena prošle godine, a prvi laureat bila je prvakinja Opere Snežana Savičić Sekulić.
M.B.