Vesti

RADMILI BAKOČEVIĆ URUČENA NAGRADA ZA ŽIVOTNO DELO

5 maj 2011

Nagrada Udruženja muzičkih umetnika Srbije (UMUS) za životno delo uručena je u četvrtak 5. maja ovogodišnjoj dobitnici – sopranu Radmili Bakočević.

Nagrada, koja je gospođi Bakočević uručena na svečanosti u prostorijama UMUS-a na Terazijama, dodeljuje se po 41. put, a sastoji se od diplome i novčanog iznosa koji finansira Ministarstvo kulture Srbije.
Žiri je radio u sastavu: Snežana Nikolajević, Aleksandar Pavlović, Biljana Gorunović, Aneta Ilić i Ante Grgin, a odluka je doneta jednoglasno.
Radmila Bakočević diplomirala je na Muzičkoj akademiji u klasi profesora Nikole Cvijića 1956. godine ulogom Mimi u “Boemima”.
Tokom duge i veoma bogate karijere, (43 sezone pevala je u Narodnom pozorištu), svojim raskošnim glasom oplemenila je gotovo sve što je bilo napisano za lirsko-dramski fah: od Verdija, preko Pučinija, do Belinijeve “Norme”, koju je pevala više puta i od same Marije Kalas.
Ravnopravno sa operskom karijerom negovala je i koncertno pevanje. Sa izrazitim smislom za izvođenje oratorijumskih dela, nemačkog, francuskog i ruskog lida i pesama jugoslovenskih kompozitora, nastupala je na koncertnim podijumima u Beču, Berlinu, Drezdenu, Parizu, Rimu, Moskvi, Lenjingradu, Beogradu, Zagrebu, Ljubljani...
Za razna umetnička ostvarenja dobila je više priznanja, kao što su Oktobarska nagrada grada Beograda (1960), Sedmojulska nagrada (1970), nagrada AVNOJ-a (1979), nagrada UMUS-a (1987), Vukova nagrada (1991), nagrada “Targo d’oro” za kreaciju Norme koja je u sezoni 1976/77. godine proglašena najboljim operskim ostvarenjem u Italiji...
M.B.