Vesti

OLGA ODANOVIĆ DOBITNIK NUŠIĆEVE NAGRADE ZA ŽIVOTNO DELO GLUMCU KOMIČARU

29 mart 2011

Prvakinja Drame Narodnog pozorišta u Beogradu Olga Odanović Petrović ovogodišnji je dobitnik Nušićeve nagrade za životno delo glumcu komičaru.

Odluku o priznanju, koje joj je uručeno 17. aprila u Centru za kulturu Smederevo, jednoglasno je doneo žiri u sastavu – dramska umetnica Svetlana Bojković (predsednik), profesor književnosti Tatjana Lazarević Milošević i književni i pozorišni kritičar Milisav Buca Mirković.
U obrazloženju žirija, koje je na konferenciji za novinare 29. marta pročitala Svetlana Bojković, navodi se da „naša draga Olga Odanović nesebično, namah i silovito, pruža gledalištu niz mogućnosti da uživa u scenskoj lepoti na oko jednostavnih, a psihološki bujičnih uloga i ostvarenja od Aristofana do Molijera, od Sterije do Nušića“.
- Gluma naše poetese Odanović se gotovo stalno okreće u nama kao nekakav spor kaleidoskop, podstičući u pozadini svesti čudesne oblike koji se neprestano gube i pojavljuju, čija je sudbina na poseban okultni način povezana s afektivnim pokretima našeg „ja“... Ona veoma rafinirano spaja primitivna lukavstva žena i običnih ženskih sudbina. Sve se dešava kao da je misao slična bezličnoj plazmi koja je u stanju da popusti i pred najmanje osetljivim zapovestima, da opiše pokrete, da izgovori reči bilo kakve, Šekspirove ili Nušićeve. Igra Olge Odanović je kao san na javi. Pozorište je odavno njena slabost i njeno magnetno polje. Ostvarila je uloge koje govore i o velikom tempu i o velikom napretku njenog talenta, navedeno je, između ostalog, u obrazloženju žirija.
M.B.