Vesti

RADMILI ŽIVKOVIĆ URUČENA NUŠIĆEVA NAGRADA ZA ŽIVOTNO DELO GLUMCU-KOMIČARU

25 april 2015

„Nušićeva nagrada za životno delo glumcu-komičaru“ dodeljena je u subotu 25. aprila prvakinji Drame Narodnog pozorišta u Beogradu Radmili Živković.
Na svečanosti održanoj u Centru za kulturu Smederevo poslednje večeri 32. Festivala „Nušićevi dani“, prestižno priznanje uručila joj je gradonačelnica Smedereva Jasna Avramović.
Publika u prepunoj sali pozdravila je priznatu dramsku umetnicu dugotrajnim i burnim aplauzom.
O umetničkom putu gospođe Živković veoma nadahnuto govorio je profesor glume na Prištinskom univerzitetu i član žirija za dodelu te nagrade Svetozar Rapajić, a nakon toga prikazan je polučasovni film autora Petra Antonovića u kojem je publika uživala u insertima iz predstava „Gospođa ministarka“, „Dr“ i „Narodni poslanik“.
Radmila Živković je 26. laureat ovog prestižnog priznanja, a jednoglasnu odluku, na sednici održanoj 30. januara, doneo je tročlani žiri u kojem su, osim Rapajića, bili i glumica Svetlana Bojković, kao predsednica, i profesorka književnosti iz Smedereva mr Tatajana Lazarević Milošević.
Ovogodišnji  32. „Nušićevi dani”, u selekciji dramskog pisca i reditelja Bratislava Petkovića, održani su od 16. do 25. aprila u Centru za kulturu Smederevo.
Pokrovitelji manifestacije su Grad Smederevo i Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.
Festival „Nušićevi dani“ pokrenut je 1984. godine s ciljem popularizacije velikog komediografskog dela Branislava Nušića, koji je važan deo života (detinjstvo i mladost) proveo u Smederevu.
Nušićeva nagrada za životno delo glumcu komičaru dodeljuje se od 1990. godine.
Na matičnoj sceni, Radmila Živković trenutno igra u dva Nušićeva komada – „Gospođi ministarki” (Živka Popović) i „Narodnom poslaniku“ (Pavka).
M.B.