Vesti

GLUMCU PAVLU JERINIĆU URUČENA NAGRADA „PETAR BANIĆEVIĆ“

12 novembar 2015

Glumačka nagrada „Petar Banićević“ uručena je ovogodišnjem laureatu Pavlu Jeriniću u četvrtak 12. novembra uoči izvođenja predstave „Bela kafa“, na Sceni „Raša Plaović“.
Mladi glumac, koji je već četiri sezone stalni član ansambla Drame Narodnog pozorišta u Beogradu, priznanje je dobio za ulogu Deli Jove u predstavi "Bela kafa", po tekstu Aleksandra Ace Popovića i u režiji Milana Neškovića.
Jednoglasnu odluku doneo je žiri kojim je predsedavao v.d. direktora Drame Narodnog pozorišta Željko Hubač, a članovi su bili glumica Narodnog pozorišta Nela Mihailović i glumac i upravnik Beogradskog dramskog pozorišta Slobodan Ćustić.
U obrazloženju koje je pročitao Hubač, ocenjeno je da je Jerinić svojim profesionalnim i etičkim odnosom prema teatru u potpunosti ispunio uslove za Nagradu „Petar Banićević“.
- Harizmatičan kao pojedinac, ali i uvek spreman da nesebično podređuje sebe kao partnera čitavom ansamblu, specifičnim i promišljenim pristupom kompleksnom liku Deli Jove, Jerinić na izrazito katarzičan način unosi nove boje u svoj dosadašnji glumački izraz, koje ga preporučuju za širi dijapazon uloga u budućem repertoaru Nacionalnog teatra. Jerinić se u dosadašnjoj karijeri razvijao u Narodnom pozorištu kroz predstave i uloge Gregorija-Merkucija u „Romeu i Juliji“, Bartola u „Figarovoj ženidbi i razvodu“, Momka u komadu „Možda smo mi Miki Maus“, Čerkeza u drami  „Misis Tolstoj“, Vukca u „Kanjošu Macedonoviću“ i Vernona u „Henriju Šestom“... Učestvovao je na majstorskom kursu u čuvenom Šekspirovom „Glob teatru“ u Londonu – istakao je Hubač.
Jerinić, koga je publika pozdravila gromoglasnim aplauzom, nagradu je primio iz ruku Miloša Banićevića, sina slavnog dramskog umetnika.
- Hvala članovima žirija, hvala Milošu Banićeviću i svim članovima porodice Banićević. Svi znamo kolika je veličina bio Petar Banićević. Svojim autoritetom, zalaganjem, profesionalizmom i ulogama zadužio je sve nas. Veoma mi je drago  što moja prva nagrada nosi njego ime i to baš u Kući u kojoj sam odrastao, uz svog oca i kolegu Branka. Njemu se zahvaljujem što mi je usadio ideju o profesionalizmu; čime god da se čovek bavi, mora to radi predano, od početka do kraja, i bez zadrške. Takođe, hvala svim kolegama iz predstave i našem divnom reditelju Milanu Neškoviću. Svi oni zajedno imaju udela u mojoj ulozi i ovoj nagradi. Hvala vama zbog kojih radimo ovaj posao – poručio je Jerinić. 
Nagrada "Petar Banićević” dodeljuje se mladom glumcu/glumici starosne dobi do 35 godina života, koji se umetnički istakao u periodu od 1. novembra 2014. do 31. oktobra 2015. godine i iskazao visok profesionalizam u poslu i odnosu prema Narodnom pozorištu.
Priznanje, ustanovljeno 2011. godine, sastoji se od novčanog iznosa i originalanog umetničkog dela sa likom Petra Banićevića, rad akademskog slikara i scenografa Geroslava Zarića.
Dosadašnji dobitnici su Igor Đorđević, Nenad Stojmenović, Miloš Đorđević i Nada Šargin.
Drama "Bela kafa" premijerno je izvedena 4. maja ove godine na Sceni "Raša Plaović".
Priznati dramski pisac u „Beloj kafi" napušta svoje omiljeno područje periferijskog miljea i smešta događaje u imućnu porodicu fabrikanta Momčila Jabučila u periodu od izbijanja rata 1941, pa do druge polovine šezdesetih godina.
Reditelj Nešković, koji je zajedno sa dramaturgom Molinom Udovički Fotez uradio adaptaciju ovog teksta napisanog krajem osamdesetih godina prošlog veka, ne bavi se ideologijom komunista, nacionalista, aluzijama na raspad Jugoslavije iz 90-ih, već sistematskom propašću porodice, koja je osnovna jedinica građe svakog društva.
U podeli su i Branko Vidaković (Momčilo Jabučilo), Olga Odanović (Majka Janja), Vanja Ejdus (Crkva Ružica), Nenad Stojmenović (Srđa Zlopogleđa) i Nada Šargin (Zora Šišarka).
M.B.