Vesti

NENADU STOJMENOVIĆU URUČENA GLUMAČKA NAGRADA "PETAR BANIĆEVIĆ"

9 januar 2013

Glumačka nagrada "Petar Banićević" uručena je Nenadu Stojmenoviću 9. januara na Sceni "Raša Plaović" uoči početka predstave "Važno je zvati se Ernest".

U ime Kuće, v.d. upravnika Narodnog pozorišta u Beogradu Dejan Savić zahvalio je publici što je bila strpljiva i što je izdržala "nekoliko nedelja bez naših predstava" tokom kojih je scena privremeno bila zatvorena zbog izvođenja neophodnih radova na osposobljavanju protivpožarnih sistema u Nacionalnom teatru.
On je podsetio da je uprava Narodnog pozorišta u znak zahvalnosti prema svojoj vernoj publici odlučila da ulaznice za sve predstave na Sceni "Raša Plaović" do 15. januara budu besplatne i najavio da će se karte za naslove sa repertoara te scene, u periodu od 16. do 31. januara, moći kupiti u pola cene.
Gledaoci u prepunoj sali ispratili su te Savićeve reči gromoglasnim aplauzom.
Govoreći o Banićeviću, on je istakao da je u pitanju glumac "o kome nije potrebno trošiti mnogo reči".
Savić je istakao da je u prethodnom mandatu "imao jednu neviđenu čast" da bude upravnik mnogim glumačkim velikanima među kojima je bio i Petar Banićević.
On je ocenio da je Banićević iza sebe ostavio veliki trag i kao umetnik i kao pedagog.
Savić je tom pilikom pročitao i odluku žirija (glumica Dobrila Stojnić, dramaturg Željko Hubač i direktor Drame Narodnog pozorišta Molina Udovički Fotez) koji je jednoglasnu odluku o laureatu doneo na sednici održanoj 30. novembra 2012. godine.
- Ovog mladog glumca Nacionalnog teatra uz izuzetan umetnički domet ostvaren u pomenutim ulogama, krasi i mera i ukus u igri, visok profesionalizam i poštovanje prema Narodnom pozorištu - navedeno je u obrazloženju žirija koji je Stojmenoviću dodelio priznanje za uloge Šatova u drami "Zli dusi" i Džona Vortinga u predstavi "Važno je zvati se Ernest".
Nagradu - originalano umetničko delo sa likom Petra Banićevića (umetnički rad Geroslava Zarića), Stojmenoviću je uručila Iva Banićević, unuka velikana srpskog glumišta i nekadašnjeg pvaka Narodnog pozorišta.
Stojmenović je kazao da je ovo "najsvečaniji trenutak" u njegovoj umetničkoj karijeri".
- Dobio sam nagradu koja nosi ime glumca koji je obeležio čitavu jednu epohu Narodnog pozorišta. Hvala direkciji Drame i svim kolegama koji su igrali sa mnom prošle sezone, a posebno mom direktnom partneru Milošu Đorđeviću i "fizičkom licu" Jasmini Urošević koja me je zvanično kandidovala za Nagradu "Petar Banićević". Nagradu posvećujem svojoj porodici, mojoj Gorani i mom Pavlu jer su me učinili najsrećnijim čovekom i omogućili mi da se na pravi, posvećen, način bavim pozorištem - rekao je Stojmenović koga je publika pozdravila dugotrajnim aplauzom.
Nagrada „Petar Banićević“ dodeljuje se mladom glumcu/ glumici starosne dobi do 35 godina života, koji se umetnički istakao u periodu od 1. novembra 2011. do 31. oktobra 2012. godine i iskazao visok profesionalizam u poslu i odnosu prema Narodnom pozorištu.
M.B.

Biografiju Nenada Stojmenovića možete pogledati OVDE