Vesti

GLUMICI SENI ĐOROVIĆ URUČENA NAGRADA "PETAR BANIĆEVIĆ"

18 april 2017

Nagrada „Petar Banićević“, koju Narodno pozorište dodeljuje za jednogodišnji rad u Kući dramskom umetniku do 40. godine života, uručena je ovogodišnjoj dobitnici Seni Đorović u utorak 18. aprila, na Velikoj sceni, posle izvođenja predstave "Marija Stjuart".
Priznanje, koje je dobila za ulogu Marije Stjuart u istoimenom Šilerovom komadu, u režiji Miloša Lolića, primila je od unuke nekadašnjeg prvaka Drame Narodnog pozorišta u Beogradu Ive Banićević..
U ime članova žirija, prisutnima se obratio v.d. direktora Drame Željko Hubač koji je ocenio da postoje brojne "dramske protivurečnosti koje prate Šilerovu Mariju Stjuart".
- Ženstvena ali voljna da se upusti u vitešku igru. Bez pouzdanih prijatelja, ali nikad bez samopouzdanja. Lakomislena ali drsko smela. Uvek kraljica ali pre svega pretendent na presto. U tim datostima nalaze se i njena veličina i njena kob. U tim kontradiktornostima leži i glumačka zagonetka čije rešenje nije jednostavno pronaći. Tumačeći ulogu škotske kraljice, produbljeno i slojevito, Sena Đorović gradi fantazmagoričnu sliku žene koja se hrabro nosi ne samo sa svojim unutrašnjim konfliktima već i sa okruženjem koje je održava u stalnom strahu, bezizlazu i pre svega samoći. Njena Marija Stjuart je izgrađena na strepnji. Ona treperi zapletena u mrežu politike ali ni jednog trenutka ne dozvoljava da bude puka igračka tuđih interesa. Pred publikom se oblikuje kao dopadljiva, punokrvna i strasna, a opet odiše dostojanstvom, ponosom i zdravom dozom strogosti. Bogato iznijansiranim tumačenjem Šilerovog stiha, čuvajući i poštujući njegovu metriku, a sa modernim senzibilitetom i kritičkom distancom prema liku koji igra, Sena Đorović pokazuje sav emotivni i misaoni spektar glumačkih sredstava u kojima se organski dopunjavaju „lepo“ i „uzvišeno“ - navedeno je u obrazloženju žirija u kojem su, osim Hubača, bili i glumci Predrag Ejdus i Pavle Jerinić.
Nagrada "Petar Banićevi攓 dodeljuje se mladom glumcu do 40 godina starosti, koji se umetnički istakao u periodu od 1. novembra 2015. do 31. oktobra 2016. godine i iskazao visok profesionalizam u poslu i odnosu prema Narodnom pozorištu.
Priznanje, koje se sastoji od originalanog umetničkog dela sa likom Petra Banićevića (rad Geroslava Zarića), ustanovljeno je 2011. godine, a dosadašnji laureati su Igor Đorđević, Nenad Stojmenović, Miloš Đorđević, Nada Šargin i Pavle Jerinić.
Šiler je u ovom komadu prikazao sukob Elizabete od Engleske i škotske kraljice Marije Stjuart nastao zbog diskriminacije dve vere – katoličanstva i protestantizma, kao i poslednje dane nesrećne kraljice, nakon smrtne presude.
Slavni nemački pisac na maestralan način razotkriva mehanizme političkih igara u neprekidnoj borbi za osvajanje i očuvanje vlasti, kako pojedinca tako i interesnih grupa.
Osim toga, ovaj višeslojni komad govori i o smrtonosnoj ženskoj sujeti, o tragičnim detinjstvima i životima, strahu, usudu, nužnosti, snazi, slabosti...
U ovom klasičnom delu nemačkog romantizma igraju i Nada Šargin (Elizabeta), Gojko Baletić (Ejmijes Polit, vitez, Marijin čuvar), Miloš Đurović (Mortimer, Politov nećak), Branko Vidaković (Vilijem Sesil, lord Berli, vrhovni rizničar), Ivan Bosiljčić (Robert Dadli, grof od Lestera), Nebojša Kundačina (Džordž Tolbot, grof od Šruzberija) i Zoran Ćosić (Vilijem Devison, državni sekretar).
Predstava je premijerno izvedena 2. decembra 2015. godine.
M.B.