Vesti

Glumici Suzani Lukić uručena Nagrada „Petar Banićević“

25 jun 2019

Nagrada „Petar Banićević“ uručena je 25. juna na Velikoj sceni ovogodišnjoj dobitnici Suzani Lukić.

Na ceremoniji održanoj posle izvođenja Nušićeve komedije „Ožalošćena porodica“, mlada glumica primila je prestižno priznanje iz ruku unuke čuvenog dramskog umetnika, po kome nagrada nosi ime, Ive Banićević.

„Suzana Lukić je u repertoaru koji je ostvaren tokom kalendarske 2018. godine, ostvarila najveći broj uloga, u kojima je pokazala širok dijapazon glumačkih sredstava i savremeni senzibilitet okrenut kolektivnoj glumačkoj igri, prvenstveno ulogom u predstavi Bolivud, a onda i ulogama  Danice u Ožalošćenoj porodici i  Adele u predstavi Dom Bernarde Albe“, navedeno je u obrazloženju žirija u kojem su bili v.d. direktorka Drame Narodnog pozorišta u Beogradu Tanja Šljivar, glumac Bojan Krivokapić (prošlogodišnji dobitnik nagrade) i dramaturg Slavko Milanović.

Nagrada se dodeljuje glumcu ili glumici starosne dobi do 40 godina života, koji su zaposleni na neodređeno ili određeno vreme, te angažovani po osnovu ugovora o umetničkoj saradnji ili po nekom drugom honorarnom ugovoru u Narodnom pozorištu, za 2018. godinu.

Priznanje se sastoji od bronzanog reljefa sa profilom umetnika čije ime nosi i originalne plakete (umetnički rad Geroslava Zarića) i ne sadrži novčani deo.
M.B.