Vesti

GLUMCU MILOŠU ĐORĐEVIĆU URUČENA NAGRADA “PETAR BANIĆEVIĆ"

25 januar 2014

Nagrada „Petar Banićević“, koju Narodno pozorište dodeljuje za jednogodišnji rad u Kući dramskom umetniku do 40. godine života, uručena je ovogodišnjem laureatu Milošu Đorđeviću u subotu 25. januara, posle izvođenja predstave "Bizarno".

U ime Kuće, prisutne je pozdravio v.d. direktora Drame Narodnog pozorišta u Beogradu Spasoje Ž. Milovanović, a potom je glumac Tanasije Uzunović, u svojstvu predsednika žirija, pročitao obrazloženje u kojem je ocenjeno da je Đorđević "glumac izuzetne scenske pojave, vanrednog šarma, mogućnosti izražavanja i stalnog napredovanja u novim zadacima koje dobija".
- Dorastao najrazličitijim ulogama, podjednako dobar u klasicima i u savremenim komadima, Đorđević je, verujemo, glumac kojem će ova nagrada biti podsticaj za još studioznija istraživanja glumačkog izraza. U Narodnom pozorištu u Beogradu u poslednjih 11 godina koliko je njen član pokazao se kroz najrazličitije žanrove i izraze od uloge Figara u predstavi Figarova ženidba i razvod, Ivanka u Ribarskim svađama,  Aldžernona u predstavi Važno je zvati se Ernest, Mileta u Pokojniku, Klitandra u Mizantropu, Sime Popovića u Gospođi ministarki, Jakoba u Tišini treznih, Parče u Ronalde, razumi me... Kao i profesor Banićević, od kog je učio, njegova profesionalnost i posvećenost Narodnom pozorištu još jedan su od razloga za uverenost da ova nagrada odlazi u prave ruke. Kao pozorišnu zanimljivost valja istaći i da se  bavio pedagoškim radom na akademiji na kojoj je studirao u Novom Sadu, kao asistent na tehnici glasa. Prva generacija kojoj je predavao su sadašnji članovi Narodnog pozorišta i njegove kolege: Igor Đorđević, Ivan Bosiljčić, Nada Šargin, Sena Đorović, Milena Đorđević… - navedeno je u obrazloženju žirija čiji su članovi bili v.d. direktora Drame Narodnog pozorišta Spasoje Ž. Milovanović i dramaturg Slavko Milanović.
Đorđeviću je nagradu na Sceni "Raša Plaović" uručila unuka nekadašnjeg prvaka Drame Narodnog pozorišta u Beogradu Iva Banićević.
Pozdravljen gromoglasnim aplauzom, Đorđević, koji je priznanje dobio za uloge Dragana u predstavi „Ogvožđena“ Gorane Balančević u režiji Đurđe Tešić i Voje, Milana i Bikse u drami Željka Hubača „Bizarno“ u režiji Snežane Trišić, kazao je da je ovo njegova prva velika glumačka nagrada.
- Drago mi je da nosi ime mog profesora. To je potpuno čarobno. Kada sam 2003. godine došao u ovo pozorište, koje je bilo i pozorište mog profesora, nadao sam se da ću igrati sa njim, da ću nastaviti da učim od njega, da ću imati njegovu podršku... Međutim, tri godine se nismo sreli, a potom je, 2006. godine, preminuo. I večeras, zapravo, ovaj trenutak, je naš prvi susret na sceni Narodnog pozorišta - rekao je Đorđević sa suzama u očima.
- Nadam se da je on ponosan što je ova nagrada pripala meni. Ja jesam. Želim da kažem i da imam izuzetnu čast što sam nagradu dobio na Sceni "Raša Plaović", koji je bio profesor mog pokojnog profesora. Želeo bih da se zahvalim žiriju, zato što su mi priredili jedno od najlepših večeri u mom životu. Takođe, zahvaljujem se svojoj velikoj prijateljici i našoj koleginici iz direkcije Drame, Jasmini Urošević, koja me je kandidovala za ovu nagradu, kao i porodici mog profesora - kazao je Đorđević.
On je dodao da nagradu posvećuje "ljubavi mog života" - supruzi Mileni i "tatinim anđelima" - sinu Jovanu i kćerki Uni.        
Nagrada koja se sastoji od originalnog umetničkog dela sa likom Petra Banićevića (rad Geroslava Zarića), ustanovljena je pre dve godine.
Prvi laureat bio je Igor Đorđević, a potom Nenad Stojmenović.
M.B.