Vesti

Glumici Jovani Stojiljković uručena Nagrada „Petar Banićević“

29 mart 2022

Nagrada „Petar Banićević“ uručena je 29. marta na Velikoj sceni ovogodišnjoj dobitnici Jovani Stojiljković, za ulogu Sofke u predstavi „Nečista krv“.

Na kratkoj, prigodnoj ceremoniji održanoj posle izvođenja tog komada, prema motivima romana Borisava Stankovića, u dramatizaciji Maje Todorović i režiji Milana Neškovića, priznanje joj je predala Iva Banićević, unuka čuvenog dramskog umetnika, po kome nagrada nosi ime.

Jednoglasnu odluku o priznanju, koje Narodno pozorište u Beogradu dodeljuje mladom glumcu ili glumici do 40 godine, koji se umetnički istakao u prethodnom periodu, ali i iskazao visok profesionalizam u poslu i odnosu prema nacionalnom teatru, doneo je žiri kojim je predsedavala prvakinja Drame u penziji Dobrila Stojnić, a članovi su bili direktorka Drame Molina Udovički Fotez i poslednja dobitnica Nagrade „Petar Banićević“ Suzana Lukić. 

„Jovana Stojiljković je zahvaljujući svom raskošnom daru i predanom radu osvetlila do kraja svaki treptaj kompleksnog lika Sofke i udahnula joj scenski život sa izuzetno istančanim osećajem za partnersku igru, te pokazala koliko mladi umetnik može da ima poštovanja i svesnosti da je predstava, pre svega, kolektivni umetnički čin“, navedeno je u obrazloženju žirija. 

Nagrada je ustanovljena 2010. godine, u znak sećanja na prvaka Drame Narodnog pozorišta u Beogradu, barda jugoslovenskog i srpskog teatra Petra Banićevića (1930-2006). 

Tokom bogate karijere, igrao je na gotovo svim beogradskim scenama.

Bio je član Narodnog pozorišta od 1954. godine i na toj sceni je odigrao više od 50 uloga.

Igrao je u više od 50 televizijskih drama i serija – „Kapetan Mikula Mali”, „Banjica”, „Bolji život”, „Srećni ljudi”, „Četrdeset osma”, „Vuk Karadžić”..., a ostvario je veoma zapažene uloge i u filmovima „Biće skoro propast sveta”, „Sutjeska”, „Snovi, život i smrt Filipa Filipovića”...

Za izuzetna glumačka ostvarenja, dobio je više prestižnih priznanja kao što su Oktobarska nagrada, „Trinaesti jul”, „Sedmi juli”, „Milivoje Živanović”, „Raša Plaović”, Sterijina nagrada, Nagrada za životno delo „Dobričin prsten”...

Nagrada „Petar Banićević“ prvi put je dodeljena 2011. godine, a dosadašnji laureati su: Igor Đorđević, Nenad Stojmenović, Miloš Đorđević, Nada Šargin, Pavle Jerinić, Sena Đorović, Bojan Krivokapić i Suzana Lukić.