Vesti

DODELA NAGRADE "PETAR BANIĆEVIĆ" GLUMCU NENADU STOJMENOVIĆU U SREDU 9. JANUARA

8 januar 2013

Nagrada "Petar Banićević" biće uručena glumcu Nenadu Stojmenoviću uoči početka predstave "Važno je zvati se Ernest" koja će se odigrati 9. januara (20,30) na Sceni "Raša Plaović".

Žiri u sastavu Dobrila Stojnić (glumica), Željko Hubač (dramaturg) i Molina Udovički Fotez (direktor Drame Narodnog pozorišta) jednoglasnu odluku o laureatu doneo je na sednici održanoj 30. novembra 2012. godine.
Stojmenović je nagradu, koju je ustanovilo Narodno pozorište, dobio za uloge Šatova u drami "Zli dusi" i Džona Vortinga u predstavi "Važno je zvati se Ernest".
- Ovog mladog glumca Nacionalnog teatra uz izuzetan umetnički domet ostvaren u pomenutim ulogama, krasi i mera i ukus u igri, visok profesionalizam i poštovanje prema Narodnom pozorištu - navedeno je u obrazloženju žirija.
Nagrada „Petar Banićević“ dodeljuje se mladom glumcu/ glumici starosne dobi do 35 godina života, koji se umetnički istakao u periodu od 1. novembra 2011. do 31. oktobra 2012. godine i iskazao visok profesionalizam u poslu i odnosu prema Narodnom pozorištu.
Nagrada, koja se sastoji od originalanog umetničkog dela sa likom Petra Banićevića (umetnički ad Geroslava Zarića) i novčanog dela, ustanovljena je prošle godine, a prvi laureat bio je Igor Đorđević.
M.B.