Vesti

GLUMAC MILOŠ ĐORĐEVIĆ DOBITNIK NAGRADE “PETAR BANIĆEVIĆ", URUČENjE 25. JANUARA

15 januar 2014

Glumac Miloš Đorđević ovogodišnji je dobitnik nagrade „Petar Banićević“, koju Narodno pozorište dodeljuje za jednogodišnji rad u Kući dramskom umetniku do 40. godine života.

Đorđević, stalni član Narodnog pozorišta u Beogradu od 2003. godine, priznanje je dobio za uloge Dragana u predstavi „Ogvožđena“ Gorane Balančević u režiji Đurđe Tešić i Voje, Milana i Bikse u drami Željka Hubača „Bizarno“ u režiji Snežane Trišić.
Jednoglasnu odluku doneo je žiri u kojem su bili glumac Tanasije Uzunović (predsednik) i članovi - v.d. direktora Drame Narodnog pozorišta Spasoje Ž. Milovanović i dramaturg Slavko Milanović.
- Miloš Đorđević je glumac izuzetne scenske pojave, vanrednog šarma, mogućnosti  izražavanja.  i stalnog napredovanja u novim zadacima koje dobija. Dorastao najrazličitijim ulogama, podjednako dobar u klasicima i u savremenim komadima, Đorđević je, verujemo, glumac kojem će ova nagrada biti podsticaj za još studioznija istraživanja glumačkog izraza.
U Narodnom pozorištu u Beogradu u poslednjih 11 godina koliko je njen član pokazao se kroz najrazličitije žanrove i izraze od uloge Figara u predstavi Figarova ženidba i razvod, Ivanka u Ribarskim svađama,  Aldžernona u predstavi Važno je zvati se Ernest, Mileta u Pokojniku, Klitandra u Mizantropu, Sime Popovića u Gospođi ministarki, Jakoba u Tišini treznih, Parče u Ronalde, razumi me... Kao i profesor Banićević, od kog je učio, njegova profesionalnost i posvećenost Narodnom pozorištu još jedan su od razloga za uverenost da ova nagrada odlazi u prave ruke. Kao pozorišnu zanimljivost valja istaći i da se  bavio pedagoškim radom na akademiji na kojoj je studirao u Novom Sadu, kao asistent na tehnici glasa. Prva generacija kojoj je predavao su sadašnji članovi Narodnog pozorišta i njegove kolege: Igor Đorđević, Ivan Bosiljčić, Nada Šargin, Sena Đorović, , Milena Đorđević… - navedeno je u obrazloženju žirija.
Nagrada "Petar Banićević“ dodeljuje se mladom glumcu/ glumici starosti do 40. godina života, koji se umetnički istakao u periodu od 1. novembra 2012. do 31. oktobra 2013. godine i iskazao visok profesionalizam u poslu i odnosu prema Narodnom pozorištu.
Priznanje koje se sastoji od originalnog umetničkog dela sa likom Petra Banićevića (rad Geroslava Zarića), ustanovljeno je pre dve godine, a dosadašnji dobitnici su Igor Đorđević i Nenad Stojmenović.
Nagradu će 25. januara na Sceni „Raša Plaović“, posle izvođenja predstave „Bizarno“, uručiti unuka nekadašnjeg prvaka Drame Narodnog pozorišta u Beogradu Iva Banićević. 
M.B.

Biografiju Miloša Đorđevića možete pogledati OVDE