Vesti

“RODOLjUPCI” OTVORILI 21. GLUMAČKE SVEČANOSTI „MILIVOJE ŽIVANOVIĆ“, PAVLU JERINIĆU NAGRADA STRUČNOG ŽIRIJA, A NELI MIHAILOVIĆ ŽIRIJA PUBLIKE

3 april 2016

Izvođenjem Sterijinih “Rodoljubaca”, u režiji i scenografiji Andraša Urbana, u subotu 2. aprila na sceni požarevačkog Centra za kulturu, otvorene su 21. Glumačke svečanosti „Milivoje Živanović“.
Stručni žiri, u sastavu prof.dr Milovan Zdravković i dramske umetnice Ana Sofrenović i Radmila Đuričin, za najboljeg glumca večeri proglasio je Pavla Jerinića, a žiri publike (profesor srpskog jezika i književnosti Jelena Čobić, šef ekspoziture Unikredit banke u Požarevcu Dragan Kuzmanović i direktor Muzičke škole "Stevan Mokranjac" Zoran Marić), nagradu je dodelio Neli Mihailović.
Predstava je izvedena u okviru glavnog programa, u selekciji reditelja Nebojše Bradića, a do 7. aprila biće odigrani i komadi “Majstori, majstori” (Pozorište “Boško Buha”), “Otelo” (Jugoslovensko dramsko pozorište), “Pijani” (Atelje 212), “Klaustrofobična komedija” (Zvezdara teatar) i „Govorna mana“ (Srpska drama Narodnog pozorišta iz Prištine, sa sedištem u Gračanici).
Na festivalu će biti dodeljena tradicionalna nagrada, statueta Milivoja Živanovića, za najbolje glumačko ostvarenje.
“Rodoljupci” su premijerno izvedeni 30. oktobra prošle godine na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu.
U podeli su Slobodan Beštić (Žutilov), Anastasia Mandić (Nančika), Suzana Lukić (Milčika), Pavle Jerinić (Šandor Lepršić), Nela Mihailović (Gospođa Zelenićka), Hadži Nenad Maričić (Šerbulić), Nikola Vujović (Smrdić), Predrag Ejdus (Gavrilović), Branko Jerinić (Nađ Pal), Bojan Krivokapić (Eden)...
Dramaturzi su Slavko Milanović i Suzana Vuković, koja je i saradnik reditelja, komppozitor je Irena Popović Dragović, a kostimograf Marina Sremac.
M.B.