Vesti

NELA MIHAILOVIĆ GLUMICA VEČERI NA 20. GLUMAČKIM SVEČANOSTIMA „MILIVOJE ŽIVANOVIĆ“

6 april 2015

Stručni žiri 20. Glumačkih svečanosti „Milivoje Živanović“ u Požarevcu, četvrte festivalske večeri, dodelio je Neli Mihailović Nagradu za glumicu večeri, za ulogu Rajne Maletić Dolske u drami „Knjiga druga“, po tekstu Branislava Nušića i u režiji Anđelke Nikolić.
Predstava je izvedena u okviru takmičarskog programa u kojem, osim Narodnog pozorišta u Beogradu, učestvuju i Narodno pozorište Sombor - Kruševačko pozorište ("Doktor Nušić"), Atelje 212 ("Kazimir i Karolina"), Pozorište Boško Buha ("39 stepenika") i Jugoslovensko dramsko pozorište ("Razbijeni krčag").
U stručnom žiriju su, kao i prošle godine, dramska umetnica Đurđija Cvetić i teatrolozi Milovan Zdravković i Petar Zec. Najboljem glumcu pripašće statueta Milivoja Živanovića, rad vajara Jovana Soldatovića, i novčana nagrada od 150.000 dinara.
Predstava “Knjiga druga”, premijerno je izvedena 20. oktobra prošle godine na Sceni "Raša Plaović", tačno na 150 -tu godišnjicu rođenja tog slavnog srpskog komediografa.
Ovu „salonsku" dramu u tri čina, koja je po prvi put postavljena u Narodnom pozorištu u Beogradu, karakteristišu melodramatični tokovi i raznovrsne neočekivane situacije u kojima je pisac želeo da na izvestan simbolistički način prikaže mistične veze ljubavi i ljudske sudbine.
Delo je napisano 1927. godine, kada se i dešava radnja, a u fokusu su slavna glumica i razočarani obožavalac, dok su teme moć i položaj žene, umetnosti, pitanja slobode, nasilja, prijateljstva...
Nušić se u ovom veoma retko izvođenom komadu, predstavlja kao patrijarhalni pisac, branilac moralnih vrednosti, a ne kao komediograf na temu našeg mentaliteta.
U podeli su, osim Nele Mihailović, i Zlatija Ivanović (Ida Podgradska, dramska subreta), Marija Bergam k.g. (Mira, početnica i učenica Rajnina), Srđan Karanović k.g. (Ljubavnik), Gojko Baletić (Gospodin Teodor), Bojan Krivokapić (Dramski pisac), Andreja Maričić (Urednik „Komedije“), Danijela Ugrenović (Kritičarka revije „Novi horizont“), Predrag Miletić (Kritičar žurnala „Jutro“), Dušan Matejić (Ivan Ivanović) i muzičar Dušan Stojanović.
M.B.