Vesti

Nela Mihailović najbolja glumica, a Ljubomir Bandović najbolji glumac, na 23. Teatar festu „Petar Kočić“ u Banjaluci, za uloge u „Balkanskom špijunu“

10 jul 2021

Prvakinja Drame Narodnog pozorišta u Beogradu Nela Mihailović, za ulogu Danice u predstavi „Balkanski špijun“, osvojila je Nagradu za najbolju glumicu, dok je njenom direktnom partneru Ljubomiru Bandoviću, kao Iliji Čvoroviću, pripala Nagrada za najboljeg glumca  na 23. Teatar festu „Petar Kočić“ u Banjaluci.

Stručni žiri u sastavu Senad Bašić (predsednik), Dejan Projkovski i Olja Đorđević doneo je jednoglasnu odluku.

Festival je održan od 4. do 10. jula u Narodnom pozorištu Republike Srpske u Banjaluci. 

Predstava  „Balkanski špijun“, po tekstu Dušana Kovačevića, u režiji i dramaturgiji Tatjane Mandić Rigonat, izvedena je 5. jula u okviru Glavnog festivalskog programa.

U podeli su i Dušanka Stojanović Glid (Đura, Ilijina sestra bliznakinja),  Katarina Marković (Sonja Čvorović), Milutin Milošević (Podstanar) i Vanja Milačić (Spikerka).

Uporište za predstavu bila je drama koja je manje poznata od scenarija, a veoma se razlikuje i od kultnog filma iz 1984. godine.

U fokusu nove verzije tog čuvenog Kovačevićevog komada, premijerno izvedenog 1. oktobra 2018. godine na Sceni „Raša Plaović“, nalazi se tema društvene paranoje, medijska propaganda, proizvodnja straha i neprijatelja, sve što je u njega dodato je dokumentarna građa iz raznih srpskih medija, a svaki lik predstavlja paradigmu određenih stanja, profila, tendencija...