Vesti

„RODOLjUPCI“ NAJBOLjA PREDSTAVA NA „POZORIŠNOM PROLEĆU“ U ŠAPCU, NADA ŠARGIN NAJBOLjA GLUMICA, A BOJAN KRIVOKAPIĆ NAJBOLjI MLADI GLUMAC

18 april 2016

Sterijini „Rodoljupci“, u režiji i scenografiji Andraša Urbana, osvojili su Nagradu za najbolju predstavu u celini na prvom festivalu „Pozorišno proleće“ u Šapcu.
Jednoglasnu odluku o pobedniku ove manifestacije, održane od 11. do 18. aprila, doneo je međunarodni žiri u kojem su bili dramski umetnici Milena Zupančić i Emir Hadžihafisbegović i predstavnik Nove evropske teatarske akcije Blagoj Stefanovski.
Oni su, takođe, odlučili da Nagrada za najbolju žensku ulogu pripadne glumici Narodnog pozorišta u Beogradu Nadi Šargin za rolu engleske kraljice Elizabete u predstavi "Marija Stjuart", po tekstu Fridriha Šilera, u režiji Miloša Lolića.
Na festivalu, koji je obuhvatio najbolje predstave iz prošlogodišnje srpske produkcije, stručni žiri dodelio je ukupno sedam nagrada.
Odigrano je osam predstava na Velikoj i četiri na Maloj sceni, a organizovana su i četiri javna čitanja najboljih drama sa konkursa Sterijinog pozorja.
Novinarski žiri, sastavljen od predstavnika dnevnih listova „Večernje novosti“, „Politika“ i „Blic“, dodelio je Nagradu Zalog za budućnost glumcu Narodnog pozorišta u Beogradu Bojanu Krivokapiću za ulogu Edena u „Rodoljupcima“. Priznanje je namenjeno glumcu, odnosno glumici mlađe ili srednje generacije koji svojom igrom brane dostojanstvo, gospodstvenost i veru u glumački poziv.
M.B.