Vesti

„Carstvo mraka“ najbolja predstava na „Pozorišnom proleću“, nagrade za Olgu Odanović i Hanu Selimović

23 april 2018

Drama „Carstvo mraka“ prema tekstu Lava Nikolajeviča Tolstoja, u režiji Igora Vuka Torbice, odlukom stručnog žirija proglašena je za najbolju predstavu na trećem teatarskom festivalu „Pozorišno proleće“ u Šapcu.

Stručni žiri, u kojem su bili reditelj Karpo Aćimović Godina iz Ljubljane, makedonski glumac Nikola Ristanovski i reditelj Aleksandar Lukač iz Toronta, odlučio je da Nagrada za najbolju glumicu pripadne Hani Selimović za ulogu Anisje u istoj predstavi.

Među laureatima je i Olga Odanović kojoj je pripala Nagrada za glumačko ostvarenje za uloge Matrjone u „Carstvu mraka“ i ulogu Majke Jugovića u „Carstvu nebeskom“.

Festival je održan od 16. do 23. aprila, a Narodno pozorište u Beogradu učestvovalo je u zvaničnoj selekciji sa dve predstave – „Carstvo mraka“ i „Carstvo nebesko – epika Balkanika“.

U selekciji Zorana Karajića, koji je i direktor festivala, izvedene su i predstave „Urnebesna tragedija“ (Atelje 212), „Mala mađarska pornografija“ (Novosadsko pozorište), „Tako je ako vam se čini“ (Jugoslovesnko dramsko pozorište), „Rubište“ (Šabačko pozorište) i „Iz života insekata“ (Beogradsko dramsko pozorište).
M.B.