Vesti

Predstava „Carstvo mraka“ sa velikim uspehom izvedena na IX Ruskom međunarodnom pozorišnom festivalu u Nižnjem Novgorodu

17 oktobar 2019

Predstava „Carstvo mraka“, prema tekstu Lava Nikolajeviča Tolstoja, u režiji Igora Vuka Torbice, izvedena je 17. oktobra sa velikim uspehom na IX Ruskom međunarodnom pozorišnom festivalu u Nižnjem Novgorodu.

U prepunoj sali Državnog akademskog dramskog pozorišta, publika je sa oduševljenjem prihvatila ovu dramu, koju je jedan od najvećih ruskih realista svog doba napisao 1886. godine, a na kraju predstave stajaćim ovacijama ispratila je ansambl u kojem su bili  Olga Odanović (Matrjona), Hana Selimović (Anisja), Vanja Ejdus (Akuljina), Nenad Pećinar (Petar), Anastasia Mandić (Kuma), Marko Baćović (Aćim), Ivan Đorđević (Nikita), Nikola Vujović (Mitrić), Ivana Šćepanović (Marina), Novak Radulović (Svat) i devojčica Jelena Blagojević (Anjutka).

U toku dana, povodom gostovanja našeg ansambla na ovom festivalu, održana je i konferencija za novinare, na kojoj je pored reditelja Torbice i glumaca, učestvovala i upravnica Narodnog pozorišta Ivana Vujić.

Nakon toga, upravnica Vujić potpisala je sa direktorom Državnog akademskog dramskog pozorišta Borisom Petrovićem Kainovim Protokol o saradnji tog teatra i Narodnog pozorišta u Beogradu. 

Posle završetka predstave, održan je okrugli sto na kojem su članovi žirija izneli veoma dobre kritike o "Carstvu mraka", koje je premijerno izvedeno 24. marta 2017. godine na Sceni "Raša Plaović". 

Teme iz Tolstojeve drame, poput prevare, pohlepe, preljube, licemerja, ubistva i čedomorstva, a sve zarad novca koji je “svakom poslu gospodar”, veoma su prisutne i u današnjem vremenu.

Slavni pisac u ovom komadu o grehu i izopačenosti karaktera, za šta najviše krivi očajničko siromaštvo, pruža dovoljno dokaza da su svi ti ljudi koji žive u jednom takvom carstvu mraka i sami mračni i svi međusobno podjednako sposobni za ono najgore…

Uz reditelja, autorski tim čine Molina Udovički Fotez/ Tijana Grumić (dramaturzi), kostimograf Marina Medenica, autor scenografije i dizajna svetla je Branko Hojnik, kompozitori su Nenad i Alen Sinkauz, izbor muzike je načinio Nenad Sinkauz, scenski govor je postavila Ljiljana Mrkić Popović, asistent scenografa je bila Dunja Kostić, a asistent kostimografa Olga Mrđenović.

Na ovogodišnjem festivalu, posvećenom Maksimu Gorkom, koji će se održati od 14. do 26. oktobra, biće izvođena isključivo dela ruskih dramskih autora, a osim našeg nacionalnog teatra, učestvovaće i pozorišta iz Rusije, Nemačke, Južne Koreje i Gruzije.

O nagradama će odlučivati stručni žiri kojim će predsedavati ugledni pozorišni kritičar iz Moskve Nikolaj Džegin.
M.B. 

Reportaže o gostovanju „Carstva mraka“ u u Nižnjem Novgorodu, objavljene u „Večernjim novostima" i "Politici"