Vesti

Predstava „Carstvo mraka“ na 58. Internacionalnom teatarskom festivalu MESS u Sarajevu odigrana u čast Predraga Ejdusa

4 oktobar 2018

Predstava „Carstvo mraka“ prema tekstu Lava Nikolajeviča Tolstoja, u režiji Igora Vuka Torbice, izvedena je 4. oktobra s velikim uspehom u Narodnom pozorištu Sarajevo, u okviru Glavnog programa 58. Internacionalnog teatarskog festivala MESS.

Oduševljena publika u prepunoj sali nagradila je višeminutnim aplauzom glumačku ekipu u kojoj su bili Olga Odanović (Matrjona), Hana Selimović (Anisja), Vanja Ejdus (Akuljina), Ljubomir Bandović (Petar), Anastasia Mandić (Kuma), Nebojša Ljubišić (Aćim), Ivan Đorđević (Nikita), Nikola Vujović (Mitrić), Ivana Šćepanović (Marina), Novak Radulović (Svat) i devojčica Jelena Blagojević (Anjutka).

Komad je odigran u čast barda srpskog glumišta, prvaka Drame Narodnog pozorišta u Beogradu Predraga Ejdusa koji je preminuo 28. septembra.

Teme iz Tolstojeve drame, poput prevare, pohlepe, preljube, licemerja, ubistva i čedomorstva, a sve zarad novca koji je “svakom poslu gospodar”, veoma su prisutne i u današnjem vremenu.

Slavni pisac u ovom komadu o grehu i izopačenosti karaktera, za šta najviše krivi očajničko siromaštvo, pruža dovoljno dokaza da su svi ti ljudi koji žive u jednom takvom carstvu mraka i sami mračni i svi međusobno podjednako sposobni za ono najgore…

Ovom predstavom, Narodno pozorište u Beogradu, posle godinu dana pauze, ponovo je učestvovalo na toj značajnoj teatarskoj smotri na kojoj su, 2016, Sterijini “Rodoljupci”, u režiji i scenografiji Andraša Urbana, osvojili Nagradu „Zlatna maska“ dnevnog lista „Oslobođenje“ za najbolju predstavu u celini.

Na ovogodišnjem MESS-u, od 29. septembra do 6. oktobra, u okviru Glavnog programa biće izvedene 23 predstave iz 17 država.
 
Festival je osnovan 1960. godine i pripada redu jednog od najstarijih u ovom delu Evrope. U početku je bio koncipiran kao smotra jugoslovenskih pozorišta sa gostovanjima najzanimljivijih svetskih eksperimentalnih predstava tog vremena.

MESS je danas koncipiran sa posebnim entuzijazmom i posvećenošću sa ciljem da privuče nove generacije u pozorište, pa dobija potpuno novu strukturu publike, uspevajući da održi i staru. 

Iz godine u godinu program festivala raste kvalitativno i kvantitativno okupljajući najeminentnija pozorišna imena iz regiona, Evrope i sveta.
M.B.