Vesti

STAJAĆE OVACIJE ZA “RODOLjUPCE“ NA 56. INTERNACIONALNOM TEATARSKOM FESTIVALU "MESS" U SARAJEVU

7 oktobar 2016

Predstava “Rodoljupci”, po tekstu Jovana Sterije Popovića, u režiji i scenografiji Andraša Urbana, izvedena je 7. oktobra s velikim uspehom u Narodnom pozorištu Sarajevo, u okviru Glavnog programa 56. Internacionalnog teatarskog festivala MESS.
Publika u prepunoj sali višeminutnim aplauzom i stajaćim ovacijama pozdravila je kompletnu glumačku ekipu u kojoj su bili Slobodan Beštić (Žutilov), Anastasia Mandić (Nančika), Suzana Lukić (Milčika), Pavle Jerinić (Šandor Lepršić), Nela Mihailović (Gospođa Zelenićka), Hadži Nenad Maričić (Šerbulić), Nikola Vujović (Smrdić), Predrag Ejdus (Gavrilović), Branko Jerinić (Nađ Pal) i Bojan Krivokapić (Eden).
U predstavi učestvuju i muzičari Nemanja Aćimović (bubnjevi), Ivan Marković (harmonika) i Đorđe Antić (trombon).
Koliko je interesovanje vladalo za gostovanje "Rodoljubaca" u Sarajevu, govori i podatak da je ovo jedna od retkih predstava sa ovogodišnjeg festivala za koju su sve ulaznice bile rasprodate danima unapred.
Dramaturzi su Slavko Milanović i Suzana Vuković, koja je i saradnik reditelja, komppozitor je Irena Popović Dragović, a kostimograf Marina Sremac.
"Rodoljupci", premijerno izvedeni 30. oktobra prošle godine na Velikoj sceni, ovenčani su brojnim nagradama. Letos su osvojili tri Sterijine nagrade i Nagradu okruglog stola kritike u Novom Sadu, na Danima satire u Zagrebu pripalo im je Priznanje za predanost kolektivnoj igri, proglašeni su za najbolju predstavu u celini na "Pozorišnom proleću" u Šapcu, nastupili su i na MITEM festivalu u Budimpešti, festivalu "Dezire" u Subotici, pobedili na "Danima komedije" u Jagodini...
Na ovogodišnjem MESS-u, od 30. septembra do 9. oktobra, u okviru Glavnog programa biće izvedeno 19 predstava iz 16 država. Njihove osnovne teme odnose se na propitivanje porodice i politike u ekstremnim i aktuelnim društvenim okolnostima.
Festival je osnovan 1960. godine i pripada redu jednog od najstarijih u ovom delu Evrope. U početku je bio koncipiran kao smotra jugoslovenskih pozorišta sa gostovanjima najzanimljivijih svetskih eksperimentalnih predstava tog vremena.
MESS je danas koncipiran sa posebnim entuzijazmom i posvećenošću sa ciljem da privuče nove generacije u pozorište, pa dobija potpuno novu strukturu publike, uspevajući da održi i staru. Iz godine u godinu program festivala raste kvalitativno i kvantitativno okupljajući najeminentnija pozorišna imena regiona.
M.B.