Vesti

STAJAĆE OVACIJE ZA „BELU KAFU“ NA MEĐUNARODNOM TEATARSKOM FESTIVALU U SKOPLjU

6 jun 2015

Poznati komad klasika srpske dramaturgije naišao je na odličan prijem publike u kojoj su, između ostalih, bili i dramski pisac Dejan Dukovski, glumac i teatrolog Risto Stefanovski, reditelj Branko Stavrev...
Posle nešto više od dva sata veoma nadahnute igre kompletnog umetničkog ansambla koji je, zaista, ubedljivo izveo ovaj zahtevni i slojeviti komad u pet činova o sudbini jedne građanske porodice u Beogradu, u burnom i smutnom periodu od 1941. do 1965. godine, gledaoci su višeminutnim stajaćim ovacijama pozdravili Branka Vidakovića (Momčilo Jabučilo), Olgu Odanović (Majka Janja), Pavla Jerinića (Deli Jova), Vanju Ejdus (Crkva Ružica), Nenada Stojmenovića (Srđa Zlopogleđa) i Nadu Šargin (Zora Šišarka).
Reditelj Nešković, koji je zajedno sa dramaturgom Molinom Udovički Fotez uradio adaptaciju ovog teksta napisanog krajem osamdesetih godina prošlog veka, ne bavi se ideologijom komunista, nacionalista, aluzijama na raspad Jugoslavije iz 90-ih, već sistematskom propašću porodice, koja je osnovna jedinica građe svakog društva.
Veoma pozitivni utisci o ovom komadu, koji je nedavno, 4. maja, premijerno izveden na Sceni „Raša Plaović“, čuli su se i na prijemu koji su domaćini upriličili neposredno posle završetka predstave.
Tom prilikom, v.d. direktora Drame Narodnog pozorišta u Beogradu Željko Hubač, razgovaro je sa upravnikom MNT-a Dejan Lilićem i direktorom Nacionalne institucije Turski teatar Skopje Atilom Kliče.
U otvorenom i srdačnom razgovoru dogovoreno je da se saradnja između tih pozorišta intenzivira tokom sledeće sezone.
Osim Narodnog pozorišta u Beogradu, na festivalu učestvuju i teatri iz Bugarske, Mađarske, Crne Gore, Turske, Gruzije i Italije.
M.B.