Stajaće ovacije na koncertu „San“ za tenora Dejana Maksimovića i kamerni sastav Orkestra Opere Narodnog pozorišta

23 maj 2021

Koncert kamernog sastava Orkestra Opere Narodnog pozorišta i tenora Dejana Maksimovića „San“, pod dirigentskom upravom Đorđa Stankovića i u režiji Ane Grigorović, održan je 23. maja na Velikoj sceni, a publika je umetnike na kraju koncerta, a potom i posle dva bisa, pozdravila stajaćim ovacijama.

U okviru ideje predstavljanja članova ansambla Opere u nesvakidašnjim programima, ovaj koncert izdvojio se kao poseban jer je prikazao italijansku solo-pesmu koja je često bila inspirisana  narodnom muzikom, a koja se paralelno razvijala sa dominantnom formom opere u Italiji tokom 18. i 19. veka.

Italijanska solo pesma je isprva imala zabavni karakter, ali je kasnije postala  poznata širom sveta i u 20. veku  su je proslavili Benjamino Đili, Enriko Karuzo, a najviše u novije doba Lućano Pavaroti.

Među njima najveća dostignuća imaju pesme Frančeska Paola Tostija koje se smatraju remek-delima italijanskog pevanja i intenzivne emocionalnosti prepoznate od strane kritičara i publike.

Pored  dela Albinonija, Đordana, Durantea, Belinija, Rosinija, Leonkavala, Tostija... u kojima se sa kamernim sastavom orkestra Opere Narodnog pozorišta predstavio tenor  Dejan Maksimović, kamerni orkestar je izveo i Vivaldijev koncert za obou, fagot i gudački orkestar u g-mollu.

Orkestar, koji je vodila zamenik koncertmajstora Aleksandra Dimitrijević, nastupio je u sastavu: prve violine Ivana Stamatović, Milica Radosavljević, Jasmina Manigodić, druge violine - Snežana Dragičević, Zoran Kostadinović, Katarina Tomašević, viole - Mirko Crnojević, Aleksandar Miladinović, čela - Siniša Jovanović, Irina Skorikov, kontrabas - Svetozar Vujić, flauta - Vanja Đorđević, oboa - Marija Lazić, klarinet - Veljko Klenkovski, fagot - Miloš Nikolić, horna -  Miloš Jovanović, harfa - Gorana Ćurgus i čembalo i klavir - Nevena Živković.

Programi u Narodnom pozorištu, uz ograničen broj mesta za publiku, održavaju se uz poštovanje svih mera zaštite koje propisuje Krizni štab u vezi sa epidemijom virusa korona.

 

Galerija