Vesti

STAJAĆE OVACIJE ZA PRVAKE I ORKESTAR OPERE NARODNOG POZORIŠTA NA MUZIČKOM FESTIVALU U KRAJOVI

14 decembar 2014

U okviru 41. Muzičkog festivala u Krajovi, u nedelju 14. decembra, prvaci i Orkestar Opere Narodnog pozorišta u Beogradu, pod dirigentskom upravom Dejana Savića, održali su koncert povodom 90. godina od smrti Đakoma Pučinija.
Publici u tom rumunskom gradu, koji se nalazi u jugozapadnom delu zemlje, u istorijskoj pokrajini Oltenija, predstavili su se sopran Suzana Šuvaković Savić, mecosopran Nataša Jović Trivić i tenori Janko Sinadinović i Dušan Plazinić.
Na repertoaru su bile arije, dueti i intermeca iz opera "Madam Baterflaj", "Devojka sa zapada", "Toska", "Manon Lesko", "Turandot", "Sestra Anđelika" i "Boemi".
Koncert je završen sa četiri bisa, a gledaoci u prepunoj sali, pozdravili su naše umetnike - soliste, dirigenta i kompletan Orkestar, višeminutnim stajaćim ovacijama i uzvicima "bravo".
Pučini je rođen 22. decembra 1858. godine u Luki, malom gradu u italijanskoj pokrajini Toskani.
Završio je konzervatorijum u Milanu, kod Bacinija i Ponkielija, proslavljenog kompozitora "Đokonde".
Sa velikim smislom za operski teatar, Pučini se posvećuje isključivo operskoj kompoziciji.
Analizirane kompoziciono-tehnički, partiture Pučinijevih opera sastoje se iz mozaičnog muzičkog tkiva, izvanredno duhovito instrumentiranog i uobličenog u jednu celinu sigurnom rukom majstora.
Intenzivno orkestarsko podvlačenje drame, iznenadni kontrasti, velike gradacije, često teatralne i neubedljive, temperamentni izlivi, široka raspevanost melodijskih linija u smislu italijanske tradicije - to su bile glavne osobine Pučinijevog operskog stila.
Napisao je opere "Vilise", "Edgar", "Manon Lesko", "Boemi", "Toska","Madam Baterflaj", "Devojka sa zapada", "Lastavica", "Plašt", "Sestra Anđelika", "Đani Skiki" i "Turandot" koju nije stigao da završi.
Preminuo je 29. novembra 1924. godine u Briselu, a operu je završio kompozitor Franko Alfano.
M.B.