Vesti

Stajaće ovacije oduševljene beogradske publike za Sergeja Polunjina i balet “Posvećenje”

6 mart 2019

U saradnji Narodnog pozorišta u Beogradu i Fondacije “Sergej Polunjin”, u četvrtak 7. marta na Velikoj sceni izvedena je prva, od tri unapred rasprodate predstave “Posvećenje”, savremenog baleta, sa jednim od najpoznatijih baletskih umetnika današnjice, koreografom i glumcem Sergejem Polunjinom, u glavnoj ulozi.

Balet, u koreografiji Juke Oiši, inspirisan je koreografijom i izvođenjem Vaclava Nižinskog na čuvenu kompoziciju Igora Stravinskog "Posvećenje proleća", najrevolucionarnijeg dela iz njegove rane stvaralačke faze, koje karakteriše ekspanzija politonalnosti, složen metro-ritmički karakter, te upotreba ruskih i litvanskih muzičko-folklornih napeva.

“Posvećenje”, u kojem su nastupili i solista u Moskovskom akademskom muzičkom teatru "Stanislavski i Nemirovič-Dančenko" Aleksej Ljubimov, i solista Baleta Narodnog pozorišta u Beogradu Dejan Kolarov, priziva vizije i muziku iz vremena ruskog baleta.

Predstava nije bazirana na istorijskim činjenicama, već se bavi emocijama i govori o osećanjima i unutrašnjem biću Nižinskog (1889-1950), nekadašnjeg slavnog ruskog baletskog igrača i koreografa, poljskog porekla.

Ovog umetnika, poznatog pod nadimkom “car vazduha”, koji je publici oduzimao dah gipkim i gracioznim plesom, veličanstvenim skokovima, kao i izuzetnim darom preobražavanja, maestralno je dočarao Polunjin, koji je harizmom i svojom tehnikom veoma sličan Nižinskom.

U dramatičnom plesu, izvedenom na zaista visokom tehničkom nivou, najveći baletski umetnik današnjice istraživao je ludilo Nižinskog i njegovu potrebu da oseća, a ne da razmišlja.

Oduljevljena beogradska publika nagradila je Polunjina aplauzom na otvorenoj sceni, a na kraju predstave, ispratila ga je, zajedno sa izvanrednim Ljubimovim i Kolarovom, višeminutnim burnim aplauzom i stajaćim ovacijama.

Tokom poklona, učenici iz nekoliko beogradskih baletskih škola, u znak sećanja na ovo nezaboravno veče, uručili su Polunjinu svoje radove na papiru.

Predstava je, takođe, s velikim uspehom i uz ovacije publike, odigrana 8. i 9. marta, a koliko je interesovanje ljubitelja baleta, ne samo u našoj zemlji, nego i u regionu, vladalo za ovaj jedinstveni kulturni događaj, govori i podatak da su se ulaznice, za sva tri izvođenja, rasprodale u veoma kratkom roku, što znači da je "Posvećenje" pogledalo oko 2300 gledalaca. 

Producent je Zrnka Mišković Petrović, kostime je uradio Srđan Perić, a. dizajn svetla Rodžer Irman.

„Posvećenje“ je premijerno izvedeno u Švajcarskoj, potom je igrano u Rusiji i Sloveniji, a posle Srbije nastvalja međunarodnu turneju.

Polunjin, rođen 20. novembra 1989. godine u ukrajinskom gradu Hersonu, osvojio je planetu svojim nastupima sa gotovo svim najvećim svetskim baletskim ansamblima.

Karijeru je započeo 2006, a sa 19 godina postao je najmlađi prvak londonskog Kraljevskog baleta u istoriji ove umetničke kuće.

Polunjin je nastupao i u milanskoj Skali, Boljšoj teatru, Pozorištu Stanislavski u Moskvi, londonskom Rojal Albert Holu, i brojnim drugim scenama širom planete.

Poznat je i po svom buntovništvu protiv establišmenta i pozivima da se klasičan balet izvuče iz elitističkih krugova.

Interesantno je da je ovaj Ukrajinac, vanserijski talenat u svojoj umetnosti, od 2016. godine, i državljanin Republike Srbije u kojoj je osnovao i Fondaciju „Sergej Polunjin“ sa ciljem da promoviše balet i igru najširoj publici, odajući počast klasičnom baletu, a uvodeći savremeni plesni izraz u interpretaciju.
M.B.