Vesti

OVACIJE ZA AŠHEN ATALjANC I BALET “SONGS”

25 januar 2011

Jednočini balet „Songs”, u koreografiji Maura Bigoncetija, na muziku Henrija Parsela sa izvanrednom Ašhen Ataljanc u glavnoj ulozi, premijerno je izveden, 25. januara na Velikoj sceni Narodnog pozorišta, u okviru predstave „Triple bill”.

Poznata umetnica, na taj način, trijumfalno se vratila na scenu nekadašnjeg matičnog pozorišta, čiji je član bila do 1997. godine, a odlične saradnike imala je u solistima Milanu Rusu i Dejanu Kolarovu.
U senzualnoj i rafiniranoj igri troje igrača, koje je publika pozdravila višeminutnim burnim aplauzom i povicima “bravo”, Bigonceti se okreće jednom od svojih omiljenih kompozitora Henriju Parselu, tako bliskom njegovom sopstvenom senzibilitetu. Parsel, jedinstveni genije i majstor izražavanja ljudskih strasti, savremenim jezikom i temama vanvremenskog karaktera komponuje „Songs“ („Pesme“), po kojima je i nazvana ova koreografija.
Ekskluzivnost događaja, pored povratka Ašhen Ataljanc, ogleda se i u činjenici da je Narodno pozorište dobilo prava da uvrsti u svoj repertoar ovaj Bigoncetijev balet koji još uvek izvodi renomirana italijanska kompanija „Aterballetto” u kojem je naša umetnica dugo godina nastupala sa velikim uspehom.
Zbog statusa događaja od posebnog značaja za razvoj i za unapređenje kulture, “Songs” je urađen pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Srbije.
U okviru predstave „Triple bill”, izvedeni su i baleti „Step Lightly” u koreografiji Pola Lajtfuta i “Šest plesova“ Jiržija Kilijana.
Prva repriza održana je u četvrtak 27. januara, a do kraja sezone, predstava će biti na repertoaru  17. februara, 30. marta, 19. aprila i 14. juna.
M.B.