Vesti

Desetominutne ovacije za balet "Hazarski rečnik - Lovci na snove" na 4. Bijenalu plesa u kolumbijskom gradu Kali

3 novembar 2019

Baletu Narodnog pozorišta u Beogradu pripala je čast da otvori 4. Bijenale plesa u kolumbijskom gradu Kali, izvodeći balet "Hazarski rečnik - Lovci na snove" u  režiji Livije Pandur i koreografiji Ronalda Savkovića, prema delu velikog domaćeg pisca Milorada Pavića.

Predstava je urađena u koprodukciji sa Operom i teatrom Madlenianum, a ovo je prvi nastup van granica naše zemlje.

Na festivalu nastupa preko 800 umetnika, igrača iz 11 zemalja - Brazila, Španije, Meksika, Senegala, Kanade, Francuske, Japana, Čilea, i naravno Kolumbije. 

Balet Narodnog pozorišta je prva kompanija iz našeg regiona koja je nastupila na ovom značajnom festivalu 28. i 29 oktobra. 

Publika u prepunom "Teatru Municipal" je ovacijama i aplauzom dugim deset minuta ispratila naše umetnike koji su nadahnuto, motivisano, tehnički superiorno nastupili, ostvarivši fantastičnu interakciju sa gledaocima. 

Naše predstavnike primila je ministarka za kulturu Kolumbije, gospođa Karmen Vaskez i zahvalila im na dolasku u ovu prijateljsku zemlju.

U okviru festivala Konstantin Kostjukov direktor Baleta Narodnog pozorišta održao je master klas klasičnog baleta koji je odlično prihvaćen i kome je prisustvovao veliki broj igrača iz regiona. Zbog velikog interesovanja umetnika, baletski klas je morao biti ponovljen da bi svi zainteresovane umetnici mogli da prisustvuju.

Nakon toga, turneja je uspešno nastavljena nastupima 9. i 10. novembra u prestonici Ekvadora, prelepom gradu Kito, a potom 15. i 16. novembra u Lohi, turističkom gradu na jugu te zemlje, na festivalu „Artes Vivas“.

Ovaj jednočini balet, premijerno izveden 19. maja 2018. godine na Velikoj sceni, ujedno, predstavlja i omaž čuvenom slovenačkom i evropskom pozorišnom reditelju Tomažu Panduru (1963-2016) koji je dramsku predstavu „Hazarski rečnik“ postavio 2002. godine na sceni beogradskog Centra "Sava".

Iz tog pozorišnog komada, u timu su sada, osim Savkovića i Livije Pandur, i naša čuvena balerina i koreografkinja Sonja Vukićević, koja je, posle 24. godine, ponovo nastupila na sceni svog nekadašnjeg matičnog teatra.

U ovoj „fantazmagorijskoj i metaforičnoj poemi prevedenoj u pokret“, nastupaju i Sanja Ninković, Tijana Šebez, Ljiljana Velimirov, Maja Stojakov, Ada Raspor, Mina Radoja, Milena Ogrizović, Dejan Kolarov, Milan Rus, Igor Pastor, Nikola Bjanko, Miloš Živanović, Karlos Alvarado i Antonio Bibo. 

Autorsku muziku, specijalno za ovaj baletski projekat, komponovao je Miroslav Bako, scenografiju je kreirala kuća za dizajn i konceptualnu umetnost NUMEN, kostimografkinja je Angelina Atlagić, a dizajner svetla Jaša Koceli.