Vesti

OVACIJE ZA SVETLANU ZAHAROVU I BALET NARODNOG POZORIŠTA

8 decembar 2012

Najveća balerina današnjice Svetlana Zaharova nastupila je 8. decembra u prepunom Centru "Sava" u baletu ''Žizela'' sa baletskim ansamblom i Orkestrom Narodnog pozorišta u Beogradu.

Brojna publika, u kojoj su bili i predsednik Srbije Tomislav Nikolić, ministar kulture i informisanja Bratislav Petković, ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Čepurin i druge ličnosti iz javnog i političkog života, ispratila je Zaharovu i kompletnu umetničku ekipu višeminutnim ovacijama.
Naslovnu ulogu u popularnom romantičnom baletu Adolfa Adama ona je igrala uz partnera, prvaka Boljšog teatra i veliku zvezdu ruskog baleta Ruslana Skvorcova.
Njihovi dueti praćeni su aplauzima i na otvorenoj sceni, a zajednička zavodiljiva igra i skladnost posebno su došli do izražaja u drugom činu tokom plesa vila na groblju pored jezera.
U podeli su bili i Milan Rus, Goran Stanić, Jasna Paunović, Stevan Hadži Slavković, Kosovka Draslar, Bojana Žegarac, Jovica Begojev, Tamara Ivanović...
Orkestrom Narodnog pozorišta dirigovao je Pavel Kliničev, vodeći dirigent Boljšog teatra.
To je bilo već četvrto gostovanje u Beogradu Zaharove, koja svojim raskošnim baletskim umećem, fascinantnom, virtuoznom, gracioznom i lakom, gotovo bestelesnom igrom očarava publiku Boljšog teatra, milanske Skale, Kovent gardena, Njujork siti baleta, Tokio baleta, Pariskog baleta i drugih najpoznatijih svetskih pozornica.
Gostovanje ruskih umetnika, realizovano u saradnji Narodnog pozorišta i Centra "Sava", podržalo je Ministarstvo kulture Srbije.

Zaharova je rođena u Lucku, u Ukrajini, 10. juna 1979. godine.
Plesom počinje da se bavi u šestoj godini, kada ju je majka upisala u lokalni studio, gde se igrao folklor. U desetoj godini primljena je u Kijevski koreografski institut gde započinje da uči klasični balet. Iako je tokom prve godine imala prekid, jer je zbog službovanja svog oca koji je vojno lice porodica odlazila iz Kijeva, polaže prvu godinu i nastavlja školovanje.Na baletskom takmičenju u Sankt Peterburgu osvaja drugo mesto i dobija ponudu da nastavi školovanje u Vaganovoj akademiji, koja je i bila organizator smotre. Ponudu prihvata, i već kao učenica dobija solističku ulogu u Marinskom teatru.
Karijeru započinje još kao učenica, solstičkom deonicom Kraljice Drijada u baletu “Don Kihot”. U narednom periodu osvaja gotovo kompletan prvi fah uloga klasičnog baleta. Matična kuća je uvrštava u podele i na gostovanjima, u mnogim krajevima sveta.
U maju 2003. godine, na poziv Vladimira Vasiljeva, prelazi u Boljšoj teatar. Publici se u svojoj novoj kompaniji prvo predstavila upravo ulogom Žizele.
U sezoni 2008/2009. Milanska skala, gde nastupa kao stalna gošća, dodelila joj je zvanje primabalerine asolute. Trenutno je jedina aktivna balerina koja nosi ovo zvanje, najviše u baletu.
"Žizela", na muziku Adolfa Adama, po libretu Gotijea i Sen-Žorža, prvi put je izvedena u Narodnom pozorištu 1926. godine. Predstava je obnavljana više puta, a poslednju obnovu uradila je Katarina Obradović 27. juna 1991. godine (više o predstavi pročitajte OVDE)
M.B.