Vesti

OVACIJE ZA BALETSKI ANSAMBL NARODNOG POZORIŠTA NA GOSTOVANjU U PODGORICI

26 januar 2012

Baletski ansambl Nacionalnog teatra gostovao je 3. marta na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta u Podgorici sa predstavom „Triple Bill”, a tim povodom otvorene su i izložbe „Narodno pozorište u Beogradu kroz istoriju” autorke Zorice Janković i “Savremena kostimografija na sceni Narodnog pozorišta” (autori Olga Mrđenović i Zorica Janković).

Aktere predstave, koju čine tri baleta – “Step Lightly” u koreografiji Pola Lajtfuta i Sol Leon, “Songs” Maura Bigoncetija i “Šest plesova” Jiržija Kilijana, podgorička publika ispratila je ovacijama.   
„Triple Bill” predstavlja, ne samo vrh tehničkog izvođenja kroz tri dela  najaktuelnijih svetskih koreografa, već i reprezentativni solistički kadar beogradskog Baleta. Kao jedini teatar u širem regionu jugoistočne Evrope, Narodno pozorište u Beogradu ima privilegiju da na svom repertoaru neguje ova dela. Svežina baletskog ansambla ogleda se u interpretativnoj mogućnosti zahtevnih koreografskih zadataka današnjeg savremenog baleta. U baletu „Songs“ (na slici) publika je imala priliku da vidi renomiranu baletsku umetnicu Ašhen Ataljanc koja još samo ove sezone nastupa kao interpretator.
Izložba „Narodno pozorište u Beogradu kroz istoriju”, koja je prvi put predstavljena javnosti 22. decembra prošle godine u Budimpešti, pružila je podgoričkoj publici priliku da se detaljnije upozna sa više od 140. godina postojanja Kuće, njenim prvim predstavama i upravnicima, kao i najznačajnijim imenima koja su stvarala ne samo istoriju pozorišta već i srpske kulture.
Druga izložba - “Savremena kostimografija na sceni Narodnog pozorišta”, takođe, je privukla veliku pažnju posetilaca u Podgorici.
Prisutni su mogli da uživaju u kostimima iz predstava “Princ od Homburga” (kostimograf Božana Jovanović), “Figarova ženidba” (Ljiljana Orlić), “Idiot” (Božana Jovanović), “Don Karlos” (Ljiljana Dragović), “Talenti i obožavaoci” (Milanka Berberović), “Ifigenijina smrt u Aulidi” (Marina Vukasović Medenica), “San letnje noći” (Angelina Atlagić i “Na uranku” (Katarina Grčić).
Gostovanje je realizovano u okviru Sporazuma o saradnji između Narodnog pozorišta u Beogradu i Crnogorskog narodnog pozorišta iz Podgorice koji su 28. januara 2011. godine potpisali upravnici Božidar Đurović i Janko Ljumović.
M.B.