Vesti

Predstava „Carstvo mraka“ s velikim uspehom odigrana na gostovanju u Crnogorskom narodnom pozorištu u Podgorici

7 decembar 2021

Predstava „Carstvo mraka“ prema tekstu Lava Nikolajeviča Tolstoja, u režiji Igora Vuka Torbice, izvedena je 7. decembra s velikim uspehom u Crnogorskom narodnom pozorištu u Podgorici.

Oduševljena publika u punoj sali (u skladu sa Kovid propisima) pozdravila je naše umetnike na kraju predstave stajaćim ovacijama. 

U ovoj drami, koju je jedan od najvećih ruskih realista svog doba napisao 1886. godine, uloge su ostvarili Olga Odanović (Matrjona), Hana Selimović (Anisja), Vanja Ejdus (Akuljina), Nenad Pećinar (Petar), Anastasia Mandić (Kuma), Marko Baćović (Aćim), Ivan Đorđević (Nikita), Nikola Vujović (Mitrić), Ivana Šćepanović (Marina), Novak Radulović (Svat) i devojčica Jelena Blagojević (Anjutka).

Teme iz Tolstojeve drame, poput prevare, pohlepe, preljube, licemerja, ubistva i čedomorstva, a sve zarad novca koji je „svakom poslu gospodar”, veoma su prisutne i u današnjem vremenu.

Slavni pisac u ovom komadu o grehu i izopačenosti karaktera, za šta najviše krivi očajničko siromaštvo, pruža dovoljno dokaza da su svi ti ljudi koji žive u jednom takvom carstvu mraka i sami mračni i svi međusobno podjednako sposobni za ono najgore…

Autorski tim čine i Molina Udovički Fotez/ Tijana Grumić (dramaturzi), Marina Medenica (kostimograf), Branko Hojnik (autor scenografije i dizajna svetla), Nenad i Alen Sinkauz (kompozitori), Ljiljana Mrkić Popović (scenski govor), Dunja Kostić (asistent scenografa) i Olga Mrđenović (asistent kostimografa).

Biće to 42. izvođenje ove predstave od premijere održane 24. marta 2017. godine na Sceni „Raša Plaović“.