Vesti

IN MEMORIAM: Igor Vuk Torbica (1987-2020), reditelj predstave „Carstvo mraka“

17 jun 2020

Iznenadna smrt jednog od najtalentovanijih, najangažovanijih i najnagrađivanijih srpskih reditelja mlađe generacije Igora Vuka Torbice, koji je tragično okončao svoj život 16. juna, u 33 godini, duboko je potresla kulturnu javnost, ne samo u našoj zemlji, nego i u regionu.

Tokom kratkotrajne, veoma blistave karijere, s velikim uspehom režirao je u mnogim srpskim pozorištima, kao i u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Sloveniji i Makedoniji. 

U sećanju brojnih ljubitelja pozorišta ostaće upamćene njegove režije predstava „Hinkeman“, „Tit Andronik“, „Mizantrop“, „Krvave svadbe“, „Tartif“, „Bakhe“, „Razbijeni krčag"...

Jedna od nezaboravnih predstava u Igorovoj režiji, svakako je i „Carstvo mraka“ koju je po tekstu Lava Nikolajeviča Tolstoja postavio na Sceni „Raša Plaović“ Narodnog pozorišta u Beogradu. 

Bio je to prvi i jedini put da je režirao u našem nacionalnom teatru, a premijera je održana 24. marta 2017. godine.

U podeli su bili Olga Odanović (Matrjona), Hana Selimović (Anisja), Vanja Ejdus (Akuljina), Ljubomir Bandović (Petar), Anastasia Mandić (Kuma), Nebojša Ljubišić (Aćim), Ivan Đorđević (Nikita), Nikola Vujović (Mitrić), Ivana Šćepanović (Marina), Novak Radulović (Svat) i devojčica Jelena Blagojević (Anjutka).

Teme iz Tolstojeve drame (koju je jedan od najvećih ruskih realista svog doba napisao 1886. godine), poput prevare, pohlepe, preljube, licemerja, ubistva i čedomorstva, a sve zarad novca koji je „svakom poslu gospodar“, veoma su prisutne i u današnjem vremenu.

Slavni pisac u ovom komadu o grehu i izopačenosti karaktera, za šta najviše krivi očajničko siromaštvo, pruža dovoljno dokaza da su svi ti ljudi koji žive u jednom takvom carstvu mraka i sami mračni i svi međusobno podjednako sposobni za ono najgore…

Predstava se, između ostalog, izdavaja i po tome što se scena nalazi iza specijalne staklene pregrade zahvaljujući kojoj glumci ne mogu ni da vide ni da čuju publiku, a za takvo nesvakidašnje rešenje, prvi put primenjeno u nekom beogradskom pozorištu, Torbica je smatrao da postoje konceptualni, praktični i umetnički razlozi...

Publika je bila oduševljena, kritika takođe. Da je reč o, zaista, kvalitetnoj predstavi potvrđuju i nagrade koje su osvojene na nekim od domaćih i inostranih pozorišnih festivala.

Na 25. Međunarodnom pozorišnom festivalu klasike „Vršačka pozorišna jesen“ (2017) Torbica je dobio Nagradu za najbolju režiju, a Ivan Đorđević Nagradu za najboljeg mladog glumca.

Na trećem teatarskom festivalu „Pozorišno proleće“ u Šapcu, održanom u aprilu 2018. godine, „Carstvo mraka“ je, odlukom stručnog žirija, proglašeno za najbolju predstavu, Hana Selimović je dobila Nagrada za najbolju glumicu, a Olga Odanović Nagradu za glumačko ostvarenje.

Godinu dana kasnije, na šestom Drama festivalu u Ljubljani, u veoma jakoj konkurenciji, „Carstvu mraka“ je pripalo jedino priznanje koje se dodeljuje na toj manifestaciji - Nagrada publike „Jernej Šugman“ za najbolju predstavu, sa prosečnom ocenom 4,7.

Predstava je imala veoma zapažen nastup i jesenas – 17. oktobra, u okviru IX Ruskog međunarodnog pozorišnog festivala u Nižnjem Novgorodu, odigrana je u prepunoj sali Državnog akademskog dramskog pozorišta, a na kraju izvođenja, publika je višeminutnim stajaćim ovacijama ispratila kompletan ansambl. 

Kruna tog gostovanja potvrđena je još jednim priznanjem - jednoglasnom odlukom stručnog žirija, kojim je predsedavao ugledni pozorišni kritičar iz Moskve Nikolaj Džegin, „Carstvo mraka“ je dobilo Specijalnu nagradu za predstavu u celini i originalno dramsko čitanje Tolstojevog dela.

Predstava se nalazi na redovnom repertoaru Scene „Raša Plaović“ i do sada je odigrana 36 puta.