Vesti

IN MEMORIAM: Tihomir Tika Arsić (1957-2020)

12 decembar 2020

U Beogradu je 7. decembra posle duge i teške bolesti preminuo glumac i dugogodišnji član ansambla Drame Narodnog pozorišta Tihomir Tika Arsić.

Rođen je 1957. godine u Zemunu, glumu je diplomirao na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, u klasi profesora Milenka Maričića.

Tihomir Arsić je skrenuo pažnju na sebe 1981. godine kada je u Narodnom pozorištu odigrao ulogu Romea, u Šekspirovoj drami „Romeo i Julija“, u režiji Steve Žigona. 

Od 1984. godine postao je stalni član glumačkog ansambla.

Uvek je bio veran svom pozorištu, koje je neizmerno voleo i u kome je odigrao više značajnih uloga u klasičnim i savremenim komadima.  

Svakako najvažnija pozorišna uloga, za koju je i sam govorio da mu je najdraža i najbolja koju je odigrao je Rogožin, u „Idiotu“ Fjodora Mihajloviča Dostojevskog, u režiji Steve Žigona. Za maestralno tumačenje Rogožina, kolekciji brojih priznanja koje je dobio tokom karijere, pridružio je i dve najznačajnije nagrade koje je osvojio upravo sa tom rolom – „Zlatnog viteza“ u Moskvi i Nagradu „Raša Plaović“ za najbolje glumačko ostvarenje.

Kada je reč o Arsićevom angažmanu u Narodnom pozorištu, svakako se izdvaja i nastup u kultnoj predstavi „Solunci govore“, po tekstu Antonija Đurića i u režiji Cisane Murusidze. 

Arsića će publika pamtiti i po monodrami „Tako je govorio Broz“, sa kojom je početkom devedesetih godina prošlog veka nastupao širom nekadašnje Jugoslavije odigravši je više od 300 puta. 

Veoma zapažene uloge odigrao je i na filmu i televiziji. 

Debitovao je u filmu „Sinovi“ Slavoljuba Stefanovića Ravasija 1975. godine, a zatim su usledili upečatljivi nastupi u „Dečku koji obećava“, „Igmanskom maršu“, „Velikom transportu“, „Pejzažima u magli“, „Lageru Niš“, „Balkan ekspresu“, „Boju na Kosovu“, „Uslovnoj slobodi“... kao i serijama „Ne tako davno“, „Vuk Karadžić“, „Tragom Karađorđa“, „Šesto čulo“, „Ubice mog oca“, „Kralj Petar Prvi“.

Tihomir Arsić je za sobom ostavio suprugu Jelenu, ćerke Milicu, Lenku i Veru, sina Arsenija i unuku Nou.

Sahrana je održana 12. decembra u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.

Arsić je ispraćen uz pesmu „Tamo daleko“, sa zastavom Srbije preko kovčega.

Kolege su držale govore glumačkoj legendi i prisetili su se koliko je bio veliki umetnik i pre svega veliki čovek. Od Arsića su se, između ostalih, oprostili i upravnica Narodnog pozorišta Ivana Vujić, kao i kolege iz ansambla Drame Lepomir Ivković i Ivana Žigon.  

„Kakav je danas divan, blistav dan, kao 1981. godine kada si zaigrao Romea, princa. Kakav divan dan, 1981. igrao si Solunci govore, predstavu koja je bila zabranjivana, pa podsticana da se igra, a bila je tvoj iskreni Solunski front. Iskreni put postojanog princa i svakog glumca koji daje svoju srž, kost, mozak, sve što ima i služi. Radili smo prvu vežbu na akademiji zajedno, radićemo i dalje. Beskrajno smo ti zahvalni na ulogama. Bio si postojani princ, jer si tokom svog života postao bolji, trudio si se. Bio si lep, dobar mladić, a postao si duboki princ, ozbiljan čovek koji voli. Čovek koji ne mora da igra a pomoći će pozorištu, drugom čoveku. Biti bolji to je najteži zadatak svih nas. A pozorište nas uči tome da budemo bolji, jer kroz sopstveno izgaranje mi pomažemo drugome. Beskrajno sam ti zahvalna na tome, postojani prinče. Put ti je otvoren. O, kakav divan dan i kreni mirno, čekaju te tvoje drage kolege Ejdus, Banićević, Nikolić. Čekaju te nove uloge, čeka i publika. I ja te čekam“, rekla je, kroz suze, Ivana Vujić.

Ivana Žigon, Arsićeva koleginica sa kojom je igrao u „Idiotu“, prisetila se kako je on na sceni „bio prirodna stihija, koja je išla iz naleta u nalet, i bila sve jača i jača“.

„Kada je trebalo da se vratiš u Narodno pozorište, nažalost, pozvao te je najveći reditelj, kome nijedan glumac nije mogao da odbije ulogu – Bog. Otišao si u ljubavi. Želim ti plovidbu u avanturu sa neizvesnim krajem i želim ti beskraj koja zaslužuje tvoje goruće srce. Ljubi te i pamti svaki tvoj šapat tvoja Nastasija“, kazala je Ivana Žigon.

Komemoracija Tihomiru Arsiću biće održana kada se za to steknu epidemiološki uslovi.

Na dan sahrane, u večernjim satima, od 21,00, na YouTube kanalu Narodnog pozorišta, strimingom je emitovana drama „Idiot“. 

U ovoj kultnoj predstavi Narodnog pozorišta Tihomir Arsić je briljantno odigrao ulogu Rogožina. Predstava „Idiot“ jedno je od najznačajnijih pozorišnih ostvarenja u savremenom srpskom teatru, pre svega zato što je rađena u dramatizaciji neprevaziđene svetske literature i možda, najbolje napisanog romana ikada.  

Premijera predstave održana je 22. decembra 1995. godine. 

Emitovani snimak je nastao na izvođenju održanom 6. juna 2001. godine. 

Narodno pozorište se zahvaljuje RTS-u na ustupljenom snimku iz svoje  arhive.

Snimak je urađen u režiji Slobodana Radovića.

Prevodilac: Jovan Maksimović 
Kostimograf: Božana Jovanović
Scenograf: Boris Maksimović
Lektor: Ljiljana Mrkić Popović
Izbor muzike: Petar Antonović

Uloge:
Miškin Lav Nikolajevič, knez: Nebojša Dugalić
Nastasija Filipovna: Ivana Žigon 
Rogožin Parten Semjonovič: Tihomir Arsić
Tocki Atanasij Ivanovič: Dušan Jakšić
Jepančin Ivan Fjodorovič: Mida Stevanović
Lizaveta Prokofjevna, njegova supruga: Ognjanka Ognjanović
Aglaja, kćer: Daniela Kuzmanović Pavlović
Aleksandra, kćer: Zlatija Ocokoljić
Adelaida, kćer: Sonja Knežević
Ivolgin Gavrilo Ardalionovič: Boris Pingović
Ivolgin Ardalion Aleksandrovič, njegov otac: Predrag Tasovac
Nina Aleksandrovna, njegova mati: Gorjana Janjić
Varvara, njegova sestra: Ana Mraković
Lebedev: Andreja Maričić
Ferdiščenko: Gojko Baletić
Pticin: Boško Puletić
Ipolit: Mihajlo Lađevac
Darja Aleksejevna: Ljiljana Gazdić
Radomski Evgenije Pavlovič: Bojan Serafimović
Paša, sobarica Nastasije Filipovne: Kosovka Jovanović*
Kaća: Tatjana Đurđević*
Lakej, kod Jepančinih: Goran Stanisavljev
Ivan Petrovič: Marko Stanić
Kolja: Borko Sarić