Vesti

Predstava „Carstvo mraka“ osvojila Nagradu publike „Jernej Šugman“ za najbolju predstavu šestog Drama festivala u Ljubljani

1 jun 2019

Predstava „Carstvo mraka“, prema tekstu Lava Nikolajeviča Tolstoja, u režiji Igora Vuka Torbice, osvojila je Nagradu publike „Jernej Šugman“ za najbolju predstavu šestog Drama festivala u Ljubljani, sa prosečnom ocenom 4,7.

Na ovoj  manifestaciji,  održanoj od 25. do 31. maja, izvedene su i predstave „Mikelanđelo“ (koprodukcija Dubrovačkih letnjih igara i HNK „Ivana pl. Zajca“, Rijeka) „Strah izjeda dušu“ (Narodno pozorište Brno, Češka Republika), „Pansion Eden“ (Zagrebačko kazalište mladih“), „Glumica“ (HNK, Zagreb), „Kapital“ (Kraljevsko pozorište „Zetski dom“, Cetinje) i „Šest lica traži pisca“ („Kermepuh“, Zagreb).

Festival je prethodnih sezona bio revijalnog karaktera, a od ove godine uvedena je Nagrada „Jernej Šugman“, u znak sećanja na glumca Drame SNG Ljubljana i jednog od najboljih slovenačkih dramskih umetnika srednje generacije Jerneja Šugmana, koji je preminuo u decembru 2017, u 49. godini.

U predstavi „Carstvo mraka“, koja je 1. juna s velikim uspehom izvedena i u Zagrebačkom kazalištu mladih (kritiku objavljenu 7. juna na najčitanijem portalu u Hrvatskoj dnevnik.hr/Nova tv. pročitajte OVDE), uloge tumače Olga Odanović (Matrjona), Hana Selimović (Anisja), Vanja Ejdus (Akuljina), Ljubomir Bandović (Petar), Anastasia Mandić (Kuma), Marko Baćović (Aćim), Ivan Đorđević (Nikita), Nikola Vujović (Mitrić), Ivana Šćepanović (Marina), Novak Radulović (Svat) i devojčica Jelena Blagojević (Anjutka).

Teme iz Tolstojeve drame, poput prevare, pohlepe, preljube, licemerja, ubistva i čedomorstva, a sve zarad novca koji je “svakom poslu gospodar”, veoma su prisutne i u današnjem vremenu.

Slavni pisac u ovom komadu o grehu i izopačenosti karaktera, za šta najviše krivi očajničko siromaštvo, pruža dovoljno dokaza da su svi ti ljudi koji žive u jednom takvom carstvu mraka i sami mračni i svi međusobno podjednako sposobni za ono najgore…

Predstava je premijerno izvedena 24. marta 2017. godine na Sceni "Raša Plaović".
M.B.