Vesti

NA SCENI „RAŠA PLAOVIĆ“ PREMIJERNO IZVEDENA TOLSTOJEVA DRAMA „CARSTVO MRAKA“ U REŽIJI IGORA VUKA TORBICE

24 mart 2017

Predstava „Carstvo mraka“ prema tekstu Lava Nikolajeviča Tolstoja, u režiji Igora Vuka Torbice, premijerno je izvedena u petak 24. marta na Sceni “Raša Plaović”.
Bila je to, u Narodnom pozorištu, treća postavka ove drame koju je Tolstoj, jedan od najvećih ruskih realista svog doba, napisao 1886. godine, a uloge su ostvarili Olga Odanović (Matrjona), Hana Selimović (Anisja), Vanja Ejdus (Akuljina), Ljubomir Bandović (Petar), Anastasia Mandić (Kuma), Nebojša Ljubišić (Aćim), Ivan Đorđević (Nikita), Nikola Vujović (Mitrić), Ivana Šćepanović (Marina), Novak Radulović (Svat) i devojčica Jelena Blagojević (Anjutka).
Komad je u početku bio zabranjen za prikazivanje, a na praizvođenje je čekao punih 16. godina – do 1902, odnosno dok pisac nije pristao da onim najstrašnijim scenama iz komada dopiše alternativu.
Teme iz Tolstojeve drame, poput prevare, pohlepe, preljube, licemerja, ubistva i čedomorstva, a sve zarad novca koji je “svakom poslu gospodar”, veoma su prisutne i u današnjem vremenu.
Slavni pisac u ovom komadu o grehu i izopačenosti karaktera, za šta najviše krivi očajničko siromaštvo, pruža dovoljno dokaza da su svi ti ljudi koji žive u jednom takvom carstvu mraka i sami mračni i svi međusobno podjednako sposobni za ono najgore…
Predstava se, između ostalog, izdavaja i po tome što se scena nalazi iza specijalne staklene pregrade zahvaljujući kojoj glumci ne mogu ni da vide ni da čuju publiku, a za takvo nesvakidašnje rešenje, prvi put primenjeno u nekom beogradskom pozorištu, mladi i talentovani reditelj smatra da postoje konceptualni, praktični i umetnički razlozi.
Publika je sa velikom pažnjom i interesovanjem pratila svaki trenutak ove kompleksne drame, a na kraju je kompletan ansambl nagradila snažnim aplauzom.
Uz Torbicu, autorski tim čine Molina Udovički Fotez / Tijana Grumić (dramaturzi), kostimograf Marina Medenica, autor scenografije i dizajna svetla je gost iz Slovenije Branko Hojnik, kompozitori su gosti iz Hrvatske Nenad i Alen Sinkauz, izbor muzike je načinio Nenad Sinkauz, scenski govor je postavila Ljiljana Mrkić Popović, asistent scenografa je bila Dunja Kostić, a asistent kostimografa Olga Mrđenović
Ivana Nenadović je izvršni producent, a Nemanja Konstantinović organizator.
Saradnici na predstavi su Sanja Ugrinić Mimica (inspicijent), Gordana Perovski (sufler) i student Miloš Golubović (organizator na praksi).
Prvi put, „Carstvo mraka“ je premijerno izvedeno u Narodnom pozorištu 18. decembra 1904. godine, u prevodu Jovana Maksimovića, i u režiji Čiča Ilije Stanojevića. Bilo je to, ujedno, i prvo Tolstojevo delo koje je odigrano na srpskoj pozornici.
Prema mišljenju teatrologa Raška Jovanovića, to uopšte nije bilo slučajno.
„Zločini prikazani u drami „Carstvo mraka“ bez dvoumljenja shvataju se kao zakonite posledice robijaškoga života u tmini ruskog sela, u koje nezadrživo prodire moćna i cinična vlast novca. Bilo je to zanimljivo i našim gledaocima, koji tek što su preživeli prvobitnu akumulaciju kapitala u Srbiji, koja je imala katastrofalne posledice na selu”, ocenio je gospodin Jovanović.
Naredna premijera ovog komada održana je 15. septembra 1928. godine u režiji Jurija Ljvoviča, a u podeli su bili Žanka Stokić, Raša Plaović, Ljubinka Bobić, Nevenka Urbanova…
M.B..